két férfi ül egy kőkorláton, a bal oldali kezében borospohár

Konyári Dániel (balra)

Fotó: Konyári Pince / Bortársaság

A balatonlellei borász elárulta a jó borházasítás titkát

A VINCE Magazin márciusi lapszámában a jó házasítások titkainak eredtünk nyomába.


Loliense

z\u00f6ld borospalack fektetve, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Loliense

A Konyári Pincészet kétgenerációs családi vállalkozásként kezdte meg működését Konyári János és fia, Konyári Dániel vezetésével, 2000-ben. A 2009-ben az Év Fiatal Borásza díjjal kitüntetett Dániel édesapja halálát követően, 2017-ben vette át teljes mértékben a vállalkozás irányítását. A pince a balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza. A pincészet legfontosabb két bora a vörös és fehér Loliense, melyek Lelle 1760-as pecsétje (Sigillum Loliense) után kapták a nevüket.

„Üde, gyümölcsös és szofisztikált házasításra törekszem, évjárattól függően ennek gerincét 40%-ban a sauvignon blanc adja, a többit egyenlő arányban pedig az olaszrizling és a chardonnay. A pince ikonikus fehérborának, a Loliense-nek az alapanyaga mindig acéltartályban lett erjesztve és érlelve, s szinte változatlanul készül már 18 éve. Csupán a szőlőfajta használata, illetve a finomseprőn tartás ideje változott: ez utóbbi időtartalma korábban hat-nyolc hónap volt, mostanában két-három hónapra csökkent, olaszrizling pedig 2005-ben került először a házasításba” – emelte ki Konyári Dániel, aki szerint a Loliense inkább a saját elképzeléséről, mintsem a termőhelyi jellegzetességekről szól.

Szerző: Németi Sándor

Még több házasítás, és teszt a VINCE Magazin márciusi lapszámában. Előfizetés itt.