őszi leveleken egy könyv, rajta egy pohár vörösbor

Talán kiderül a könyvből, meddig érdemes tárolnom a kedvenc vörösöm?!

Fotó: Czapp Árpád /Unsplash

Meddig él egy bor?

Meddig érleljük a dédelgetett tételeinket? A december-januári Vince Magazin hasábjain ezen morfondírozik Nagy Sebestyén.


Valahogy meg kell szabadulni a szekrény mögé szorult palackoktól, de az a helyzet, hogy éppen a világ legeslegjobb borai járnak sokszor úgy, hogy fel sem bontják őket. Befektetési céllal megveszik, aztán továbbadják, tulajdonosok jönnek-mennek, évtizedek telnek el, a bor szép kis faládikája pedig koporsóvá válik, ó, jaj! Pont, a legjobb bordeaux-ikkal, szupertoszkánokkal és Barolókkal művelik, hogy nem isszák meg őket – őrület! A korosság mintha együtt mozogna a minőséggel, az eltarthatóság, avagy „aging potential” mintha a bor egyik legmeghatározóbb, legfontosabb tulajdonsága lenne – ezek a negyedigazságok (vagy inkább nem igazságok) szépen elterjedtek a fogyasztói és kicsit talán a szakértői körökben is.

Szinte az összes szaklap feltünteti például a „drinking window”-t a borértékeléseinél, pedig tény, hogy a fogyasztók döntő többsége nem vár a megvásárolt bor kinyitásával, hanem a vásárlást követő napokban (órákban) elfogyasztja, továbbá a világon megtermelt összes bornak (annak az évi 260 millió hektónak) kevesebb mint 5 százaléka alkalmas egyáltalán öt-hat évnél hosszabb palackos érlelésre.

És hogy mi a konklúzió? Keressétek a Vince Magazin aktuális lapszámában!

A VINCE Magazin 2021. december-2022. januári lapszáma december 15-től kapható országszerte vagy előfizethető nálunk.