person holding black glass bottle
Fotó: Dan Rooney

És te tudod, mitől pezseg a pezsgő?

A csillogó buborékok sokunkat megbabonáznak, júniusi lapszámunkban a tesztet és még jó néhány érdekességet szánunk ennek a kategóriának.


Mitől pezseg?

A könnyű, friss tankpezsgők készítésére alkalmazott Charmat- (vagy cuve close) módszer során a második erjedés során felszabadult szén-dioxidot nem engedik elillanni, hanem a zárt rendszer (tartály) segítségével csapdába ejtik, az erjedés során keletkezett seprőt pedig leszűrik. A nyomás eléri az 5-6 bart; frissen palackozzák és gyorsan a poharakba kerülhet.

Ezzel a technológiával nagy mennyiségű azonos minőségű pezsgő állítható elő.

clear wine glass with brown liquid beside red and black berries on brown wooden table

Fotó: Melissa Walker Horn

A hozzáadott szén-dioxidot tartalmazó italok esetében nem természetes úton kerül a buborék az italba, hanem szénsavelnyeletéssel: a csendes borba adagolják a szénsavat, amely eljárás olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb, mint a pezsgősítés. Két kategóriáját határozza meg a bortörvény: a gyöngyözőbor esetén 1-2,5 bar a nyomás, habzóbor esetén pedig legalább 3 barnak kell lennie. Ebből következik, hogy a gyöngyöző- kevésbé pezseg, mint a habzóbor. Jó tudni, hogy gyöngyözőbor készülhet úgy is, hogy a bor erjedésekor felszabaduló szén-dioxidot tartalmaz.

A habzó- és gyöngyözőborok jellemzője a frissesség és könnyedség. Alkoholban visszafogottabbak, savaik lendületesek, sok esetben illatos, aromatikus fajtákból készülnek. Nem céljuk és nem is várjuk tőlük, hogy komplex aromákat, érlelt jegyeket mutassanak, ugyanakkor nyári melegben, teraszitalként tökéletesen funkcionálnak. Népszerűségük a fogyasztók körében könnyen érthető – de vajon borászaink miként gondolnak erre a buborékos kategóriára?

Tudjon meg többet! A VINCE Magazin júniusi lapszáma már kapható az újságárusoknál, benne a cikk folytatásával és harminc magyar buborékos ajánlóval!