boros palackok állnak egy fa asztalon

A szlovén Puklavec borászat macedón központja

Fotó: Kalmár Borbála

Beleástuk magunkat a Balkán kultúrájába, borászatába, gasztronómiájába

Szeptember végén a Wines of Macedonia jóvoltából Észak-Macedóniába és Montenegróba vezetett az utunk, élményeinket a novemberi lapszámunk hasábjain olvashatjátok.


A jövő fekete lovasa

t\u00e1j el\u00f6l z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9nyekkel, h\u00e1tul hegyekkel \u00e9s k\u00e9k \u00e9ggel

Borászat Montenegróban

Fotó: Kalmár Borbála

A Balkánon járva elképesztő mélységekig ástuk magunkat a kultúrába, borászatokba, gasztronómiába és a vranec/vranac szőlőfajtába. Most ebből az egy hétből töltekezve hozzuk a tudnivalókat, úti tippeket és egyéb érdekességeket a novemberi lapszámunkban.

Hozzánk hasonlóan a jugoszláv borok 2/3-át előállító macedón bortermelők is leginkább a mennyiségi folyóborra irányították a termelést a II. világháború után, amely gyakorlattal 2010-ben szakítottak radikálisan. A Tikveš Borászat – nevezzük inkább szövetkezetnek, hiszen négy borászatot tömörít magába – azon kevés termelő közé tartozik, amely képes volt a lehető leggyorsabban modernizálni az 1000 hektáros birtokot (amelyhez további 5 ezer hektárról dolgoznak fel szőlőt). A széles fogyasztói réteget kiszolgáló szortiment hibátlan, tetején pedig ott vannak azok a csúcskategóriát képviselő tételek, amelyek méltán viszik hírét az ország borászati reinkarnációjának. A szintén az ő tulajdonukban lévő étterem Michelin-csillagos élményt tartogat. Meggyőződésem, hogy ha egyszer arra vetődnének a csillagos kalauz emberei, lehet, hogy több elismerést is kiosztanának kárpótlásul, amiért eddig még nem tették.


A VINCE Magazin novemberi lapszámunk november 13-tól elérhető országszerte!