
A szlovén Puklavec borászat macedón központja
Beleástuk magunkat a Balkán kultúrájába, borászatába, gasztronómiájába
Szeptember végén a Wines of Macedonia jóvoltából Észak-Macedóniába és Montenegróba vezetett az utunk, élményeinket a novemberi lapszámunk hasábjain olvashatjátok.
A jövő fekete lovasa
Borászat Montenegróban
Fotó: Kalmár Borbála
A Balkánon járva elképesztő mélységekig ástuk magunkat a kultúrába, borászatokba, gasztronómiába és a vranec/vranac szőlőfajtába. Most ebből az egy hétből töltekezve hozzuk a tudnivalókat, úti tippeket és egyéb érdekességeket a novemberi lapszámunkban.
Hozzánk hasonlóan a jugoszláv borok 2/3-át előállító macedón bortermelők is leginkább a mennyiségi folyóborra irányították a termelést a II. világháború után, amely gyakorlattal 2010-ben szakítottak radikálisan. A Tikveš Borászat – nevezzük inkább szövetkezetnek, hiszen négy borászatot tömörít magába – azon kevés termelő közé tartozik, amely képes volt a lehető leggyorsabban modernizálni az 1000 hektáros birtokot (amelyhez további 5 ezer hektárról dolgoznak fel szőlőt). A széles fogyasztói réteget kiszolgáló szortiment hibátlan, tetején pedig ott vannak azok a csúcskategóriát képviselő tételek, amelyek méltán viszik hírét az ország borászati reinkarnációjának. A szintén az ő tulajdonukban lévő étterem Michelin-csillagos élményt tartogat. Meggyőződésem, hogy ha egyszer arra vetődnének a csillagos kalauz emberei, lehet, hogy több elismerést is kiosztanának kárpótlásul, amiért eddig még nem tették.
A VINCE Magazin novemberi lapszámunk november 13-tól elérhető országszerte!