magazin címlapon egy vörösborral lila háttérben

Októberi lapszám

Címlap fotó: Mészáros László

VINCE Magazin októberi lapajánló: a bikavér mindenkié

Mi is bekanyarodunk az őszbe, így egyre szívesebben kacsintgatunk a testes vörösborok felé. Ennek megfelelően októberi lapszámunk középpontjában a bikavérek állnak, a tesztelésük mellett annak is utána jártunk, honnan ered maga a szó: bikavér.


Eger vs. Szekszárd

z\u00f6ld hegyet, el\u0151tte z\u00f6ld f\u00e1kat \u00e1br\u00e1zol\u00f3 rajz

Eger jelképes hegye, a Nagy-Eged-hegy

Rajz: Piros Zoltán

Legyen szó akár az Egri, akár a Szekszárdi borvidékről, a bikavér műfaja megkerülhetetlen, és mi mindkettőt egyaránt szeretjük. A tesztünkön jó néhány szépséges tételt kóstoltunk, avattunk új kedvencet is. A házasítás bonyolult szabályaiba most nem megyünk bele, helyette Fejérvári Gergely keresi arra a kérdésre a választ, vajon honnan is ered a bikavér kifejezésünk a vörös házasításra: meglepő, de nem Gárdonyi Géza Egri csillagok című könyvében található meg a titok nyitja.

Aktuális

egy vil\u00e1gos \u00e9s n\u00e9gy s\u00f6t\u00e9t borospalack egy fa asztalon

Megkóstoltuk a legjobb horvát bort is

Fotó: Kalmár Borbála / Vince Magazin

Borkedvelő emberek számára az ősz mindig is a szüreti időszakról szól; de vajon hogyan s miként lesz a szőlőből bor? Bálint László debütál lapunk hasábjain "Forr a bor" című írásával, amiben közérthető módon tárja fel a mikrobiológiai folyamatok rejtett csillagrendszerét.

Még augusztus végén kaptunk meghívást Horvátországba egy különleges bortúrára, és a helyszínen már el is dőlt: ezt megírjuk, mert ezt a csodát - ennyire közel a határhoz - másnak is látnia kell, aki esetleg még az október melegét kihasználva szívesen töltekezne új kalandokkal. Gasztro- és borajánló Baranyából.

Hangulat-karbantartó, becsületrongáló különterem

egy \u0151sz, szak\u00e1llas f\u00e9rfi kez\u00e9ben sz\u0151l\u0151t tart, m\u00f6g\u00f6tte elmos\u00f3dott t\u00e1j

Villány lankáin Polgár Zoltánnal

Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

Polgár Zoltánnal együtt tölteni a napot lélekemelő és motiváló tevékenység, amit mindenkinek át kell legalább egyszer élnie. Mi nem először vállalkoztunk erre a nagy kalandra és nem először nyűgözött le bennünket Villány "nagy öregje". Próbáltuk szavakba önteni, hogy miért is ekkora csoda ez, de nem sikerült. Beszéljen hát helyettünk most Polgár Zoltán: egy az egyben hozzuk a meséit az ő szófordulataira támaszkodva.

A whiskyk tengerén

n\u00e9gy s\u00f6t\u00e9t \u00fcveg egy asztalon sz\u00fcrke h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Koktélok ihletői

Fotó: Talabér Géza / Vince Magazin

Ugyan itthon a gineké volt a főszerep a nyáron, csodálatos változáson megy át a whiskyvilág is: olyan meghatározó piaci szereplők léptek be a whiskypiacra, amelyekre néhány évvel ezelőtt még csak gondolni sem mertünk volna. Konkoly Mihály ezúttal a whisky nemzetközi újdonságait hozza el, akinek pedig kedve támad gyakorlati úton is megtapasztalni az új trendeket, ne habozzon, készítse el a szakértőnk segítségével összeállított koktélokat!

Iklódi Dóra férjével, Hack Barnabással együtt három éve álmodta meg az Ételműhely gasztrostúdiót. Az eredeti elgondolás szerint akkor még nem lakásétteremként, hanem fotózásokra, workshopokra, csapatépítőkre bérelhető stúdióként működött az újpesti Ételműhely. Nagy ritkán tartottak egy-egy vacsoraestet, amik annyira sikeresnek bizonyultak, hogy profilt váltottak: így született újjá a Covid első hulláma alatt az Ételműhely, immár fine dining lakásétteremként, a nagyközönség előtt is megnyitva. Páros riportunk szintén elérhető az októberi lapszámunk hasábjain.


Októberi lapszámunk október 16-tól elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Amennyiben előfizetne magazinunkra, úgy azt ezen a <a href="https://elofizetes.vince.hu/" target="_self">linken</a> keresztül teheti meg.