Hová tűnt a rum?

A rum a jövő egyik trendi itala lehet

Fotó: Boris Stefanik / Unsplash

Hová tűnt a rum?

…- teszi fel a kérdést Jack Sparrow kapitány. Jó hírünk van: a rum nem tűnt el sehová, sőt, bizonyos közönség körében egyre népszerűbb italkategóriává válik.


A VINCE Magazin 2022/2 februári lapszámában vendégszerzőnk, Tamás Gábor értekezik rum témában, ebből hozunk most egy kis ízelítőt.

Gondolnánk, hogy bemutatni nem is kell, hiszen mindenki találkozott már a rum valamelyik fajtájával, ha máshol nem, bizonyos sütemények, cukrászati termékek ízesítőjeként. Mielőtt azonban fürkésző tekintetünket a piacon kapható rumok kavalkádjára függesztenénk és megpróbálnánk megfejteni az ital legújabb népszerűségi hullámának okait, tegyük fel a kérdést: mi is a rum? A legegyszerűbb definíció szerint a rum cukornádból vagy cukornád feldolgozásakor létrejövő melléktermék erjesztéséből és lepárlásából nyert, magas alkoholtartalmú ital.

A definíció szerint tehát megkülönböztethetünk csak a cukornád levéből készült rumokat, amelyeket franciásan rhum agricole-nak hívunk, és az egyéb cukorgyártási melléktermékből gyártottakat,

amelyek neve rhum industriel lenne, de a szó ipart idéző csengése miatt csak mint rum szerepel a címkéken.

További megkülönböztetési lehetőség az érlelés kérdése: a friss párlatok túlnyomó része fehér, víztiszta formában hagyja el a lepárlót, nem különbözik ettől a rum sem. A friss cukornádalapú párlatot a legtöbb helyen már rumnak tekintik, de vannak országok, ahol a szabályozás kötelező érlelést is előír. Ez esetben a friss párlat használt tölgyfa hordókba kerül, amelyeket leginkább az amerikai bourbonipar használt. Meghatározott hosszúságú érlelés után a rum a hordó dongáinak színét átvéve aranyló, karamellre emlékeztető színben, vagy éppen a mahagóni és a barna valamely árnyalatában pompázva kerül palackozásra. Ennek megfelelő a besorolásuk is: a golden elnevezésű a hordóban a fával kevesebb, míg a dark nevű hosszabb ideig érintkezett. Figyelem: a modern szűrési technológiáknak köszönhetően az érlelt rumoknak is van víztiszta megjelenésű változatuk, amelynek teltsége, testessége, illetve ízkaraktere megtévesztheti a tapasztalatlan fogyasztót.

A cikk folytatódik! A VINCE Magazin 2022/2 februári lapszámában olvasható el teljes terjedelmében.