fehér téglalap, rajta felirat, kék háttéren

Az áprilisi lapszám címlapján: Vida Hidaspetre

Címlapfotó: Talabér Géza

Vince Magazin áprilisi lapajánló: kadarkák és kékfrankosok

Áprilisi lapszámunk központi témájában ez a két, hazánkban népszerű kárpát-medencei szőlőfajta áll, de lesz még szó vörösboros termőterületekről, ellátogatunk Tokajba, Koch Csabához, Böjt Gergőhöz, Lőrincz Györgyhöz és az Árpád Pálinkához is.Megnézzük, hogyan boldogulnak a 90-es években Tokaj-Hegyalján letelepedett franciák, ételeket és borokat párosítunk egymáshoz a Szaletlyben, utánajárunk milyen világverő alternatívái vannak az orosz vodkának és hozzuk a Mundus Vini eredményeket, no meg persze számtalan színes kis hírt.

Kadarkák és kékfrankosok

poh\u00e1r v\u00f6r\u00f6sbor k\u00e9ksz\u0151l\u0151vel

Fotó: Roberta Sorge / Unsplash

Míg a kékfrankos a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajta, a kadarka igen csekély számú borvidékünkön honosodott meg igazán. A tesztelt borok száma a 60-at közelítette – felülről, és öröm volt látni, mennyi négycsillagos bort nomináltak az egyes zsűritagok Vince-díjra. Kettőnek sikerült is ez a bravúr, de mi azért azt ajánjuk olvasóinknak, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak a többiekkel is, hiszen egyre szebb borok kerülnek ki a termelők kezei közül.

Vörösborok nyomában

egy ember s\u00e9t\u00e1l a sz\u0151l\u0151t\u0151k\u00e9k k\u00f6z\u00f6tt

Lőrincz Györggyel a Nagy-Egeden

Fotó: Farkass Ábel

Horkay Andrást kértük meg, hogy járjon utána, hogyan fejeződik ki a vörösborokban a terroir: úgyhogy el is hozza Európa legikonikusabb vörösboros termőterületeit (többet is hozott volna, csak hát a nyomtatott sajtótermék keretei adottak), illetve felvezet pár magyart is – és ha már megemlíti a Nagy-Egedet, mi nyomban kocsiba is pattanunk és meg sem állunk egészen a Szűz Mária szoborig.

Igen, Lőrincz Györggyel vetjük bele magunkat a hegy vadregényes szőlőtőkéibe, hogy aztán a megújult borteraszon beszélgessünk 20 éves jubileumról, Bikavérekről, és természetesen felebaráti szeretetről. Úgy kellenek ma az ilyen gondolatok, mint egy falat kenyér. Tőle egy kis kitérővel indulunk el hazafelé: Böjt Gergővel Ostoroson borozunk, beszélgetünk, dűlőtúrázunk és hozzuk el olvasóinknak álmait.

Hurrá, utazunk!

k\u00e9t ember \u00e1ll egy pinc\u00e9ben hord\u00f3k el\u0151tt

Koch Pálma és Koch Csaba

Fotó: Hirling Bálint

Megyeri Sára ezúttal Koch Pálmához és Csabához utazik látogatóba, hogy beszámoljon, hogyan is telnek Kochék hétköznapjai, mi az, ami őket foglalkoztatja. Szóba kerül az organikus művelés, és természetesen nem mehetünk el anélkül, hogy ne kóstoljuk meg gyümölcsleveiket.

Eközben pedig szerkesztői stábunk egy vadiúj DS 4-essel alaposan felkamerázva Tokajba látogat el. És hogy mi is az a DS 4? Nos, míg az autóban kevésbé otthonosan mozgó olvasóink elkerekedett szemekkel ütik be a nevet a Google keresőbe és pásztázzák a képeket, hegyaljai borászaink szeme azonnal felcsillan, amint begurul hozzájuk ez az ezüstös csillogású szépség. Francia autóval francia borembereket keresünk fel határátlépés nélkül, és faggatózunk, hogyan kerültek ide, miért döntöttek a maradás mellet és hogyan sikerült beilleszkedniük Tokaj-Hegyalján. Az igazi tokaji nouvelle vague.

Azok számára, akik pedig a fővárosban keresik az olyan helyeket, ahol finom ételek mellé zamatos borokat tudnak kortyolni, mutatjuk a Szaletlyt és néhány fogásukat a menüről, amelyek mellé Eszterbauer borokat párosítottunk.

Kávépárlat, szilvaesszencia és vodka

k\u00e9t \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 \u00fcvegben barna folyad\u00e9k

Kívülről is szép

Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

Erősítünk a párlatokban is: Tamás Gábortól már megszokhatták olvasóink, hogy minden részletet olvasva tanulnak meg az egyes párlatok készítésének csínjáról-bínjáról – ezúttal a vodkáról értekezik lapunk hasábjain. Egy italról, amelyet elsősorban az oroszokhoz kötünk, azonban nem árt tisztában lenni, hogy világverő fokra mégis más nemzetek emelték.

Megyeri Sára nem sokat pihent, alig ért haza Koch Csabáék villányi birtokáról, ismét autóba pattant és ezúttal Békéscsabát célozza meg: a sokszorosan díjnyertes Árpád Pálinkánál fenséges illatok, és olyan különlegességek fogadták, mint a szilvaesszencia, vagy a gyömbérpárlat. Mondanunk sem kell, hogy sokat látott szerzőnket levették a lábáról ezek a különleges zamatok, reméljük, olvasónk is hasonlóképpen vélekednek, ha megkóstolják!

A VINCE Magazin áprilisi lapszáma április 9-től elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.