kék-fehér háttér előtt szöveg és egy újság

VINCE Magazin júliusi lapajánló: Palackban a nyár íze

Ha nyár, akkor Balaton! Mutatjuk, mit érdemes megkóstolni, ha a legjobbakat keresed.


Dűlős balatoni borok

k\u00e9t hegy k\u00f6z\u00f6tt t\u00f3

A Balaton hegyeit mindenki ismeri, de mi a helyzet a dűlőkkel?

Fotó: Agnes Baumstark / Unsplash


Nyár, kánikula, rizlingfröccs – valljuk be, sokan erre vágyakozunk már szeptembertől kezdődően. Pedig a magyar tenger körüli borokban ennél sokkal több potenciál is rejtőzik, úgyhogy most mi is szintet lépünk: először teszteltünk dűlős, vagyis egy azon területről származó borokat. A Zalától a Balaton északi és déli partján át egészen Somlóig érkeztek minták a tesztünkre, és néhányan egészen komolyan megdobogtatták a szigorú zsűrink szívét, hiszen öt Vince-díjas tétel is született – ilyen eredményt csak a decemberi pezsgőtesztünkön szoktunk hozni, de akkor a Vince-díjasok mindegyike champagne...

És hogy melyek is ezek a kiemelkedő dűlők, miért is fontos foglalkozni a dűlős borok témakörével? Erről Blazsovszky Péter, fogadott csopaki mesélt nekünk, s ezáltal nektek is.

Zimmer Feri már nem lakik itt

kabinh\u00e1z bels\u0151

Összhangban a természettel

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin


Nem távolodunk el nagyon a Balaton-partról: Utazás rovatunkban is maradunk a régióban. A tó körüli vendéglátóhelyeken érdekes újhullám söpört végig az elmúlt években, és most nem csak a gasztronómiáról beszélünk. Kapolcsról kabinházakat, Balatonszőlősről pedig felújított présházakat mutatunk, mint a legeslegújabb kori (pandémia utáni) kívánalmakat kielégítő vendéglátás csimborasszóit.

Felnőttek a feladathoz

egy ember \u00fcl a hord\u00f3k el\u0151tt, az asztalon a keze egy poh\u00e1r boron pihen

Feind Zoltán és a pillanatnyi nyugalom. A fejében azonban zakatolnak a gondolatok

Fotó: Acsai Miklós / VINCE Magazin


Nem is régen jártunk a Feind Pincénél, akik akkor arról számoltak be nekünk, milyen technikai újításokat hajtottak végre a borászatnál. Mostanra viszont belakták a teret és haladnak tovább a kijelölt úton, amely tank- és methode traditionnelle pezsgőkkel van kikövezve, és ahol frissítő megállót jelent a vinotékával együtt kialakított étterem. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus tollából született meg a cikk, amely ezúttal sem nélkülözi a meglepő boros értékeléseket.

Pezsgőben is utaznak

fa asztalon egy palack bor \u00e9s egy poh\u00e1r

Apró ráncfelvarrás a borokon, a címkéken és a borászatnál is

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin


A Lajver egy befektetési borászat – hangsúlyozták a szakértők, amikor felkerült Szekszárd bortérképére. Azóta eltelt néhány év és mostanra elmondhatjuk, hogy megkerülhetetlen megállóvá nőtték ki magukat, fehérborként lepalackozott kékfrankosuk előtt pedig még a mi állunk is leesett. Az összeszokott csapatmunka meghozta tehát a gyümölcsét, a kísérletező kedv pedig lankadatlan: ennek köszönhetően a portfóliójukban hamarosan pezsgők is elérhetők lesznek.

Krémes gondolatok

brown and white nuts on white ceramic bowls

Magkrémet készíteni bármelyik magból lehet, de nem biztos, hogy érdemes

Fotó: Pavel Kalenik / Unsplash


Új rovatot köszönthetünk a júliusi lapszámunkban: érkeznek előbb Harmath Csaba magvas gondolatai és visszaemlékezései magkrém teszt tematikában; majd mutatjuk is, melyek az itthon beszerezhető legfinomabb készítmények. Krémek kesudióból, mandulából pisztáciából; de a dió is labdába rúg ezen a pályán.

Borok és gasztronómia a nagyvilágból

k\u00e9t ember nevet a konyh\u00e1ban f\u0151z\u00e9s k\u00f6zben

Ernyey Béla és felesége, Balaton Dóra együtt remekelnek a konyhában

Fotó: Pályi Zsófia / VINCE Magazin


Az örökifjú Ernyey Béla eddigi életének 80 évében túlzások nélkül is bejárta már a fél világot, nem túlzásokkal pedig már az egészet is. Most távoli országok inspirálta ebédre hívott bennünket, és ha már ott voltunk, mesélt is... feltárult előttünk többek között Törökország, Erdély, Srí Lanka és Róma varázslatos világa, olvasóink pedig az egyszerűen elkészíthető receptekkel tehetnek egy kis gasztronómiai kiruccanást.

És ha már körutazunk, hát nem csak képzeletben: Vancsik Ivett Grúziában vett részt a Women in Wine konferencián, amely, noha első hallásra nem tűnik túl izgalmasnak – hiszen nálunk teljesen elfogadottak a nők a borászatban – , sok érdekességgel gazdagította főszerkesztőnket. Beszámoló egy izgalmas boros közegből a júliusi VINCE Magazinban.

A VINCE Magazin júliusi lapszáma július 8-tól érhető el országszerte.