nő áll az őszi tájban
Fotó: Alex Gruber / Unsplash

Megfejtettük Ausztria sikerének titkát

A Vince Magazin szeptemberi lapszámának központjában Ausztria borai állnak, vendégszerzőnk pedig alaposan körbejárta a sógorok borainak titkát.


Az osztrák bor sikerességéhez nem fér kétség, hiszen az év közepén jöttek ki a számok, miszerint 2021-ben a legnagyobb exportnövekedést könyvelhették el. A külkereskedelmi mérleg 216,8 millió euró bevételt mutatott, és 70,2 millió liter bort exportáltak – az Osztrák Statisztikai Hivatal számai alapján. A bor átlagára újra 3 EUR/l felett mozog. Németország és Svájc a két legfontosabb exportpiac, az osztrák borok több mint 50%-a itt talál gazdára. A legnagyobb emelkedés pedig az Egyesült Államok érdeklődésének tudható be. Ugyanakkor minden sikeres export mellett fontos az erős hazai fogyasztóbázis is, hiszen négy osztrák borból hármat még mindig a helyiek isznak meg.


Mi a siker titka? – kérdezik sokan. Kifinomult, letisztult és céltudatos kommunikáció? Erős oktatás, a fogyasztók és a szakma edukációja? Az egyik legszigorúbb eredetvédelmi keretrendszer és szabályozás? A meghatározó személyiségek, akik tudásukkal, csapatmunkában, rendíthetetlenül dolgoznak az osztrák borok sikeréért? Igen! És valószínűleg még ennél sokkal több. Nézzünk is körül az osztrák borpiacon, és vegyük sorra, hogy mennyi minden kötődik a borhoz, hiszen a bor a természet és az ember találkozása.

Letiszttultság, közösségbenrejlő erő, szigorú eredetvédelem és nemzetközi jelenlét: ezen témák köré csoportosítja Kielmayer Kristian az osztrák borok sikerének titkát, amelyet részletesen ki is fejt a Vince Magazin szeptemberi lapszámában.

magas hegyek el\u0151tt t\u00e1volba fut\u00f3 sz\u0151l\u0151sorok

Fotó: Julian Hochgesang / Unsplash

Szeptemberi lapszámunk szeptember 8-tól elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól is.