öt különböző színű borospalack fehér háttér előtt

Legendás édes borok

Európa legédesebb szőlőskertjei

Magazinunk története során a novemberi lapszámunkhoz tartottunk először édes boros kóstolót – a nemzetközi mezőnyből merítve.


Nemes édesek

Novemberi lapszámunkban izgalmas és változatos borokat ajánlunk parányi üvegekben: varázslatos illatokkal és ízekkel bebarangolhatjuk Európa legédesebb dűlőit. Ízlelgessük bátran a tételeket, tanuljuk meg az édes borok nyelvét, mert egy csodálatos új világra tárják ki az ablakot. Konkoly Mihály ezúttal is hozza a tőle megszokott prezicitással összerakott édes boros tudnivalókat, Varga Zoltán debütáló cikkében pedig legemlékezetesebb édes boros élményei fölött nosztalgiázik lírai képekben.


Következő látogatásomra csilis fülbevalót kér. Budapesten látta, hordani akarja, hogy amerikai útján az étteremvezetők megjegyezzék, csípős, pikáns ételekhez társul aszúja. Természetesen viszem neki következő borakadémiai képzésem ruszti napjaira. A képzés után este shanghaji tanulótársammal vitázunk a helyi vendéglőben a világ legjobb édes boráról. A Royal Tokaji 1999-es Betsek palackjával személyes kedvencem sikert arat nála. A kínai ízlelőbimbóknak tetszik a modern és klasszikus találkozása. Magasra hangolt sav, a lendületes gyümölcsösség piemonti cseresznyét, friss fügét idéz. Bájos és éles egyszerre, Nicole Kidman arca. Cserébe emeli a lécet, és csend lesz a heuriger sarkában. Kibontja a tételt, és lassan tölt. Olajos, vörös reflexű arany csillog poharamon át.

Az édes bor helye a gasztronómiában

\u00e1tltsz\u00f3 boros\u00fcvegekben s\u00e1rga folyad\u00e9k

Ezt a sort bárki szívesen megkóstolná

Fotó: Jeff Burrows / Unsplash

Blazsovszky Péter gyakorlati példákon keresztül tér vissza sommelier-i kötelékébe: cikkéből az is kiderül, hogy a szokásos desszerten, libamájon és kékpenészes sajton túllépve hogyan érdemes még kísérni ezeket az egyébként önmagukban is fantasztikusan csodálatos ízű édesborokat.

Nemegyszer találkoztam így főétel mellé szervírozott kései szürettel, szamorodnival, aszúval, éppen ezért nem is szokás már a „desszertbor" kifejezést használni ezekre a tételekre.

Teljes körképet adó javaslatiért érdemes felkeresni novemberi lapszámunkat.

Novemberi lapszámunk november 13-tól elérhető országszerte!