fehér-színes geometriai forma bordó háttér előtt

Februári lapszám

Címlapfotó: Talabér Géza

VINCE Magazin februári lapajánló: sztárnak született

Kicsit megkésve, de mi is boldog új évet kívánunk olvasóinknak, méghozzá nem mással, mint a februári lapszámunkkal, ami a cabernet franc körül forog.


Bortesztünkben a magyar cabernet franc-okat vettük górcső alá, majd ehhez kapcsolódóan hozzuk a legfrissebb újdonságokat Villányból, de azt is megmutatjuk, milyen borkorcsolyákat érdemes párosítani ehhez a szőlőfajtához. Megpróbálunk a jövőbe tekinteni, és megtudni, mit is hoz az idei esztendő, és hogy vajon a rum is betud-e futni olyan szép karriert itthon, mint a gin. Utazunk is, ezúttal a napfényes Szicíliába, itthon pedig a Katona Borházhoz a Balaton déli, a Szörényi családhoz a Balaton északi partjára.

Itthon otthon van a cabernet franc

v\u00f6r\u00f6s folyad\u00e9k k\u00f6zelr\u0151l fot\u00f3zva

Vörös tenger

Fotó: Cat Han / Unsplash

Ismét harminchoz közeli mintát hozunk cabernet franc tesztünkben, amelyek között mindjárt köszönthetünk egy Vince-díjas tételt is. Rendhagyó módon járjuk körbe ezúttal a fajtát: nem bortörténetet és boros jellemzőket mutatunk be, hanem Németi Sándor tollából beszámolót hozunk a tavaly novemberben megrendezett Villányi Franc&Franc konferenciáról, amelyben megszólaltat jó néhány kiemelkedő boros szakembert is. Bor és étel rovatunkban is a cabernet franc-é a főszerep: a francia konyha legkiválóbb borkorcsolyái között szemezgettünk, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

A Balaton északi és déli partjáról

k\u00e9t f\u00e9rfi \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 borospoh\u00e1rral a kez\u00e9ben t\u00e9glafal el\u0151tt

Szörényiék

Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

Februári lapszámunkhoz a Balaton két partjára látogatunk el. Megyeri Sára a Katona Borház –szerintünk mondhatjuk így –két borászával beszélgetett, míg Erős Zoltán a Szörényi Családi Pince két generációját kapta mikrofonvégre: Leventét és Örsöt. A névazonosság az Illés Együttes tagjával nem a véletlen műve: Levente a zenélésből a borászkodás nyugalmába menekült. Persze, nem ilyen egyszerűen indult a történet, de ahogy az lenni szokott, őt is magával rántotta a flow.

Utazzunk!

emeletes, barna k\u0151\u00e9p\u00fclet, el\u0151tte z\u00f6ld fa

Palermo katedrálisa

Fotó: Kalmár Borbála / Vince Magazin

Februári lapszámunkban elutazunk a messzi délre a napsütötte Szicíliába, sőt, még messzebre is: a kalózok földjéről hozzuk el olvasóinknak a közeli jövő egyik lehetséges közönségkedvenc favoritját, a rumot. És ha már ilyen találgatásokba bocsátkozunk arról, hogy ki mit iszik 2022-ben, nem mehetünk el a boros trendek mellett sem: állandó szakértőnk, Romsics László a nemzetközi kapcsolatai bevonásával mereng el azon, merre is tart a borvilág a pandémia idején.

És még ez is belefér

feh\u00e9r k\u00f6penyes emberek feh\u00e9r asztal el\u0151tt, asztalon barna s\u00fctem\u00e9nyek

A Ferrandi Iskola növendékei

Fotó: Ecole Ferrandi

Christine Ranunkel Franciaországban élő vendégszerzőnk elvezet minket egyenesen a világ legjobb gasztroiskolái között jegyzett Ferrandiba és megmutatja, milyen is az élet belülről, miért kaphat munkát az itt diplomázók többsége a legjobb helyeken? És emellett ezúttal egy bornovellával tér vissza irodalmi rovatunk, amelyet Tasnádi György, neves építész jegyez.

Februári lapszámunk 5-től kapható országszerte az ismert árusítóhelyeken, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól is.