lila háttéren egy boros magazin

Itt a tavasz!

A címlapot fotózta: Galgóczi Németh Kristóf // Grafika: Petrányi Réka

VINCE Magazin márciusi lapajánló: Égben köttetett házasság

Habár a naptár szerint még pár napot várni kell a meterológiai tavaszra, mi már a jó időre hangolódva állítottuk össze márciusi lapszámunkat.


A VINCE Magazin márciusi lapszámában a prémium fehér házasításoké a főszerep: olyannyira hálás ez a téma, hogy nem is csodálkoztunk azon, hogy a teszten Vince-díjas bor is született. Aki figyelmesen fürkészi a címlapunkat, könnyen megtalálja, melyik az! Nyomába eredünk az Egri Csillagnak, megnézzük a legikonikusabb fehér házasítások történetét, majd kitekintünk a határon túlra is: Utazás rovatunk fókuszában a Felvidék áll. Gasztrosztoriként bemutatjuk Pilvax Károly vadregényes életét, vegetáriánus kézműves ínyencségeket hozunk a böjti időszakra, és bepillantunk a Bocuse d'Or kulisszái mögé is.

A házasítás mesterei

Egy viszonylag kötetlenebb témát határoztunk meg a márciusi lapszámunk fő csapásirányának: prémium házasításokat kértünk a termelőktől. Ahogy arra számítani lehetett, elég széles merítést kaptunk a Kunságtól a Balatonon át egészen Tokajig; és jó pár ígéretes tételt is kóstoltunk. A legígéretesebbet pedig a címlapunkra is rátettük!

A házasítás nem könnyű műfaj, így nyomába eredünk a legikonikusabb magyar fehér cuvée-k háttertörténetének is: 5 borvidék 5 borászát kértük meg, hogy meséljenek nekünk a tételeik keletkezéséről.

Hajdu Máté vendégszerzőnk boros berkekben Bircage Mate elnevezésű impozáns Instagram fiókjáról ismert: most egy 1971-es champagne-t mutat be számunkra.

Csillagközi kalandjaink

fekete borospalack fekszik r\u00f3zsasz\u00edn vir\u00e1gokon

Szeretettel

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Nemcsak itthon, de az egész világon is egyedülálló szabályrendszert alkottak meg az Egri Csillaggal az ottani borászok: immár 12 éve tör felfelé pályáján a legismertebb fehér házasítás. Olyannyira, hogy idén az Egri Csillag Weekend mellett már tematikus Egri Csillag hét is lesz, amely éppen magazinunkkal egyidőben debütál. Három borászt látogattunk meg az Egri borvidéken, hogy meséljék el a Csillag megszületésének körülményeit és avassanak be, hogy hol is tart ma a cuvée. A szabályrendszer mellett még egy érdekes eredettörténettel is megismerkedhettünk!

A borkészítés Rembrandtjai

n\u00e9gy sz\u00ednes borospalack egy asztalon, h\u00e1tt\u00e9rben f\u00e9rfi palackot nyit

Színes kavalkád

Fotó: Talabér Géza

Ezt a címet adtuk (vagyis kölcsönöztük Sütő Zsolttól) a felvidéki borászokat bemutató cikkünknek, amely úgy lett egyre hosszabb terjedelmű a lapban, ahogyan ismerkedtünk mi is a Kürti borrégió legkiemelkedőbb – organikus – termelőivel. A Strekov 1075-nél natúr borokat kóstoltunk, a Kasnyik Családi Pincészetnél belevetettük magunkat a csoda színű borok világába, míg Mátyás Andrásékkal a naplementében fedeztük fel a határ túloldalának folyékony kincseit.

Tavaszi gasztronómia

fekete-feh\u00e9r rajz, egy teremben emberek vannak

Annak idején így festett a Pilvax

Idén ismét Budapesten a világ gasztronómiai szakértőinek a szeme: nálunk rendezik a Bocuse d'Or Europe-ot, ennek apropóján kértük fel Harmath Csaba gasztronómiai szakértőt, hogy írja le mindazt, amit érdemes tudni erről az ikonikus versenyről. A Pilvax kávéházról valószínűleg már mindenki hallott, no de ki volt a névadó? Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője civilben újságarchívum anyagait kutatja, így az ő tollából hozzuk a Pilvax Károly vadregényes életéről szóló beszámolót.

A Húsvét előtti böjti időszakban még a húsevők is lecserélik a csirkecombot... mire is? Ennek eredtünk nyomába: hogyan étkezzünk húsmentesen úgy, hogy a gyomrunk se korogjon egész nap.

A VINCE Magazin márciusi lapszáma március 9-től elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.