sárga háttér előtt egy fehér színes ábra, rajta vincefelirat

Novemberi VINCE Magazin

Kreatív: Petrányi Réka

VINCE Magazin novemberi lapajánló: Vérpezsdítő klasszikusok

Egy kivételes kóstolót álmodtunk meg a novemberi lapszámunkhoz: eddig ilyen még nem volt!


Novemberi lapszámunk középpontjába a nemes édes borok kerültek – no persze most felsóhajt a rutinos olvasó, hogy hiszen minden évben tesztelünk édeset... de most kivételesen, a magazin történetében először csak külföldi édes borokat vettünk górcső alá! Ehhez kapcsolódóan jön egy édes boros memoir, ételpárosítási tippek és természetesen egy kis gyorstalpaló, hiszen senkit sem hagyunk magára ezen az ingoványos terepen (sem).

Európa legédesebb szőlőskertjei

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 boros \u00fcvegek, benn\u00fck barna folyad\u00e9k

Saturnes borai

Fotó: Jeff Burrows / Unsplash

Magazinunk története során most először tartottunk édes boros kóstolót – a nemzetközi mezőnyből merítve. Ezúttal izgalmas és változatos borokat ajánlunk parányi üvegekben: varázslatos illatokkal és ízekkel bebarangolhatjuk Európa legédesebb dűlőit. Ízlelgessük bátran a tételeket, tanuljuk meg az édes borok nyelvét, mert egy csodálatos új világra tárják ki az ablakot.

Konkoly Mihály ezúttal is hozza a tőle megszokott prezicitással összerakott édes boros tudnivalókat, Varga Zoltán debütáló cikkében pedig legemlékezetesebb édes boros élményei fölött nosztalgiázik lírai képekben. Blazsovszky Péter gyakorlati példákon keresztül tér vissza sommelier-i kötelékébe: cikkéből az is kiderül, hogy a szokásos desszerten, libamájon és kékpenészes sajton túllépve hogyan érdemes még kísérni ezeket az egyébként önmagukban is fantasztikusan csodálatos ízű édesborokat.

Mosolygó fürtök földjén

k\u00e9t ember \u00e1ll egy \u00e9p\u00fcletben, m\u00f6g\u00f6tt\u00fck sz\u00fcrke tart\u00e1ly

Vincze Zsolt szőlész és borász, Müller Zsolt ügyvezető igazgató

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Mondhatjuk, hogy a Juliet Victor borászat egy Concorde sebességével jutott el a nemzetközi borporondig, ahol elsőként érte el azt a dicsőséget, hogy a Decanter World Wine Awardson beválasztották 2017-es aszújukat a világ legjobb 50 tétele közé. A sikerük azóta is töretlen, boraik jó párszor megörvendeztették már a mi ízlelőbimbóinkat is, így mi sem természetesebb mint hogy ezúttal hozzájuk vezetett az utunk a pincelátogatás apropójából.

Séfek, buborékok, borászok

egy feketeboros\u00fcveg, egy sz\u00fcrke t\u00e1ny\u00e9r, rajta s\u00e1rga-barna \u00e9tel, fa asztalon

A Grandior Bor Bistróban fantasztikus étel- és borpárosítások várnak mindenkire

Fotó: Dancsecs Ferenc

Günzer Tamás mindig is időben tudott lépést tartani a korral – többek között ennek is köszönhető, hogy idén fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a pincészet. Persze elérhető az ilyenkor már szokásosnak is mondható jubileumi bor is; de ami még nagyobb "durranás" volt a borászattól az a Grandior Bor Bistro megnyitása, ahol immáron hideg- és melegételek mellett lehet élvezni a villányi kortyokat.

Mi köti össze a Múzsát, a FÉLIXet, Tom George-ot és a Tokio Budapestet? Hát például mi! Komolyra fordítva a szót, az impozáns konyha, pazar séfek, szorgos sommelier-k és a nem mindennapi buborékok. Rendhagyó gasztronómiai körképünkön egy bort és egy pezsgőt ajánlunk mindegyik helyről.

Utazás a Balkánon

z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9nyek, h\u00e1tt\u00e9rben hegyek, k\u00e9k \u00e9g

Borászat Montenegróban

Fotó: Kalmár Borbála

Szeptember végén a Wines of Macedonia jóvoltából Észak-Macedóniába és Montenegróba vezetett az utunk, ahol egészen elképesztő mélységekig ástuk magunkat a kultúrába, borászatokba, gasztronómiába és a vranec/vranac szőlőfajtába. Most ebből az egy hétből töltekezve hozzuk a tudnivalókat, úti tippeket és egyéb érdekességeket.


Novemberi lapszámunk november 13-tól elérhető országszerte!