hajnali ködbe futnak a szőlőtőkék a rózsaszín égbolt alatt

Vajon a vörösborokban is megjelenhet a terroir?

Fotó: Karsten Würth / Unsplash

Segítünk eligazodni a vörösborok világában!

Áprilisi lapszámunkhoz Horkay Andrást kértük meg, hogy járjon utána, hogyan fejeződik ki a vörösborokban a terroir.


Sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon a vörösboroknál is érzékelni lehet-e az eltérő dűlök közti különbséget, a terroir adta egyediséget hasonlóképp, mint a fehérborok esetében? Esetleg a tannin, a magasabb extrakt, az érett piros-kék-fekete bogyós gyümölcsök vagy éppen az erőteljesebb hordóhasználat teljesen elfedi a területek egyéniségét?

Valahogy jobban magától értetődik, amikor a prémiumminőségű, életmegváltó nagy fehérborokat kóstoljuk, mint amilyen Meursault környékéről a chardonnay, Vouvray-ból a chenin blanc, egy komoly rajnai rizling Rheingauból, vagy éppen egy egész estét betöltő száraz furmint Tokajból, mondjuk, az Úrágyából, hogy ezeknél a boroknál automatikusan a termőhelyre, a dűlőre fókuszálunk. Próbáljuk kiérezni a különböző talajokra jellemző, néha sós, néha fémes, vizes-köves, meszes vagy kovás, füstös-olajos karaktert, ami a helyi terroirból adódik. Vajon a kék szőlőknél, ebből adódóan a vörösboroknál is ennyire érezhető-e a különböző dűlők, terroirok adta változatosság?

Burgundia és a pinot noir

Terroir egy pohár pinot noirban

Fotó: the blowup / Unsplash

Nem hiszem, hogy bárhol a világban egyértelműbb választ kapnánk a fent említett költői kérdésre, mint Burgundiában, azon belül a Cote de Nuits alrégióban. Ha valahol kristálytisztán érezhető a különböző faluapellációk közti különbség, akkor itt biztosan. Nemcsak a falvak közt találhatunk néha árnyaltabb, néha szembetűnőbb különbséget, de az adott falvakon belül egyes dűlők minősítése is magasabb lehet, mint a szomszéd birtoké. Nincs is részletesebb, bonyolultabb eredetvédelmi rendszer a világon, mint a burgundiai klasszifikációs rendszer, ami alapvetően a következőképpen épül fel: Generic Wine = Bourgogne Rouge AOC, azaz a pinot noir egész Burgundia területéről származhat (28 ezer ha), általános minőséget képvisel.

Olvass tovább! A teljes cikk elolvasható a VINCE Magazin áprilisi lapszámában.

A VINCE Magazin áprilisi lapszáma április 9-től elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.