A Feind Pince Magyarországon eddig ismeretlen szőlőfajtákkal is dolgozik

2023. január 10.

Az 1995-ben alapított Feind Pince nagy változásokon ment keresztül az utóbbi néhány évben. Feind Zoltán és Bacskai István vette át a kormányrudat az alapító Feind Lajostól, majd azonnal nagy ívű fejlesztésekbe kezdtek.

Feind Zoltán és Bacskai István egymás mondatait kiegészítve mesélik a birtok életében bekövetkezett legújabb változásokat. A telepítések, illetve az ültetvényrekonstrukció gőzerővel folyik tovább, ráadásul idén több mint 10 hektárral növelték a szőlőültetvények összterületét. „Korábban, a termelőszövetkezeti időkben a hegy déli-délnyugati lejtőin folyt a szőlőművelés. Az egész balatonfőkajári hegy észak-északnyugati oldala parlagon volt, amely területeket három éve kezdtem el felvásárolni, és gyakorlatilag a hegy túlsó oldalát birtokoljuk, mert senki soha semmire nem használta” – magyarázza Zoltán.

Bemutatkoznak a Feind Pince új fajtái

A legutóbbi telepítések koncepciója egyértelmű célok felé mutat: a jövőt a vegyszermentes szőlőtermesztés jelenti. Ez egy olyan divat és trend, amire oda kell figyelni és lehetőség szerint követni is kell. Éppen ezért, a fentebb említett parlagon hagyott területek 4 hektárjára rezisztens fajtákat telepítettek. „Kevés kivételtől eltekintve eddig nem igazán kóstoltunk Magyarországon olyan rezisztens fajtából készült bort, amely mély nyomot hagyott volna bennünk. Tényleg nagyon komoly energiát fektettünk bele, hogy találjunk valami ilyet” – vázolják az okokat. Egyikük a Hibernal szőlő amely a Geisenheimi Kutatóintézet munkájának a gyümölcse.

„Másik irány pedig a Johanniter. Mivel a Balatonfüred–Csopaki borvidéken az olaszrizling a fő fajta, próbáltunk egy olyan szőlőfajtát keresni, amelynek az íze, illata, karaktere hasonlít a rizlingre. Németországból hozattunk mintákat, sokat kóstolgattunk, és a Johanniter fajtára esett a választásunk. Tényleg csak pár tőke van ebből a borvidéken, az is a mi kísérleti ültetvényünkben, amelyre megkaptuk a borvidék támogatását is. Felmenői között megtalálható a rajnai rizling, és nagyon-nagyon jó tételek készülnek belőle Németországban, Ausztriában” – meséli lelkesen a két vendéglátónk.

A fajtával kapcsolatosan azt is elmondták, hogy a bor jól reagál a hordós erjesztésre és érlelésre, de még ennél is merészebb terveket szőnek a Feind Pincénél a Johanniter kapcsán. Pezsgőalapban gondolkodnak. „Megvan benne a potenciál, hogy esetleg jó pezsgőt lehet belőle csinálni. Úgyhogy meglátjuk, mi sül ki belőle” – összegzik a Johanniter-kérdést. A végeredményre még várni kell, hiszen 2022 elején kerültek helyükre az oltványok.

Fotó: Acsai Miklós

Fejlődő buborékok

Ha már a pezsgő szóba került, nem mehetünk el amellett, hogy palackos erjesztésű és tankpezsgő is készül az üzemben. Korábban Budafokon, Szentesi József felügyelete alatt készültek Feindék palackos erjesztésű pezsgői, sauvignon blanc-ból. Több évjárat tapasztalata azt mutatta, hogy ezek a tételek 18, maximum 24 hónap palackban érlelés után elérik a plafont, és onnantól fogva nem fejlődnek tovább. Márpedig nekik céljuk, hogy érett, valóban klasszikus ízvilágú methode traditionnelle készüljön.

Akkor hozták meg azt a döntést, hogy nem kell feltalálni újra azt, amit már egyszer kitaláltak jól, ezért a chardonnay fajta felé fordultak, amely az egész világon a palackos erjesztésű pezsgők egyik, ha nem a legfontosabb alkotóeleme. Nagyon hisznek ebben a kategóriában, meg is vásárolták hozzá a műfaj által igényelt eszközöket: automatikával üzemeltethető rázószerkezet (gyropalett), nyakfagyasztó, degorzsáló berendezések, és mindaz érkezett, ami még ehhez szükséges.

Maxime, a francia borászuk szakmai kapcsolatait kihasználva, magas szintű konzultációs lehetőséghez is jutottak. Minimum 18, de inkább 24 hónap érlelésre készülnek, de a folyamatos kóstolás során fogják meghatározni az érlelési időt. „Nem kapkodunk, tudjuk, hogy az eredmény még várat magára minimum egy, de inkább két évet. Annyit biztosan tudunk, hogy az alapbor nagyon jó, és a reserve bor is rendelkezésre áll. Jelen pillanatban a piacon lévő palackos erjesztésű pezsgőnk egy hibrid, olyan értelemben, hogy Budafokon a Szentesi Pincénél kezdte az életét. Ott történt meg a pezsgősítés és az érlelés 20 hónapon át. Akkorra elkészült a saját pezsgőüzemünk, így a kalodákba fektetett érlelt pezsgőket áttároltuk a saját pincénkbe, és a degorzsálás, illetve a finomhangolás már itt történt, a saját eszközeinkkel” – meséli Zoltán.

Fotó: Acsai Miklós

Tankpezsgő is jöhet

A tankpezsgő is mozgatta a fantáziájukat, ezért a megszokott lendülettel léptek ez ügyben is. Húszezer palacknyit készítettek saját nyomásálló tartályaikban zenitből. Az első évben még nem állt rendelkezésre ellennyomásos töltőgép, amely a buborékos italok palackozásához szükséges. Egy másik borvidéki szereplővel összefogva Olaszországból érkező mobilpalackozó szolgáltatását vették igénybe. Ezt az extra költséget fogja megspórolni a Feind Pince, mert a jövő év elejére várják a saját ellennyomásos töltősorukat, amely olcsóbbá teszi a tankpezsgőkészítést. A termék piaci visszajelzései nagyon jók a kiskereskedelmi láncok részéről, ezért jövőre a mennyiség duplázását tervezik. Ennek nagyon is objektív pénzügyi gátja lehet, hogy elképesztő ütemben drágul a palack ára, sőt, annak lehet örülni, ha egyáltalán van rendelkezésre álló palack a beszállítók kínálatában. A tankpezsgő esetében komoly árverseny van, amelyben nehezen lehet előnyre szert tenni bérpalackozással, illetve ha extrém módon kiszámíthatatlan a palackok beszerzési ára.

A Feind Pince és a csúcsborok

Bármennyire is az Irsai Olivér és a rozé számítanak a Feind Pince legismertebb borainak, én mégis a csúcsvörösről kérdezem Istvánt még indulás előtt, hiszen évek óta figyelemmel kísérem a vörösboraikat, különösen a cabernet franc nagy kedvencem több évjáratból is. Számomra a legfontosabb tulajdonsága a nagyon igényesen menedzselt tanninérzet. „Valóban, mi is nagyon szeretjük” – helyeselnek egy emberként.

„Prémiumvöröseket már régóta készítünk, jelentős mennyiségű barrique-hordót állítottunk be erre a célra. Viszont nálunk a prémiumvörös az mindig fajtabor volt. Külön cabernet, külön syrah, külön merlot. Egyszer arról kezdtünk el beszélgetni, hogy ha vannak ilyen gyönyörű prémiumvörös tételeink, akkor miért nem csinálunk egy bordeaux-i házasítást. Ehhez ugyan a cabernet sauvignon hiányzik, de Ausztráliában készülnek nagyon szuper cabernet franc-merlot-syrah házasítások. És akkor elkezdtük kóstolgatni az alkotóelemeket. Körülbelül 18 hónapnyi barrique-érlelés után elkészültek az alapvörös tételek. Ezeket házasítottuk, majd bekerültek három hónapra flexcube edényekbe, és ott zajlott a finomhangolás, nagyon elegáns francia donga segítségével. A 2019-es évjárat esetében a házasítást 45% cabernet franc, ugyanilyen arányban merlot és 10% syrah adja” – tudtuk meg a részleteket. Többek közt ezzel a csúcsborral is várja a borturistákat a megújult Feind Pince.

Szerző: Konkoly Mihály
Címlapfotó: Acsai Miklós

A teljes cikk megjelent a Vince Magazin 2022/7 júliusi lapszámában.