Vörösborok Tokajból 2. rész: pinot noir

2023. június 04.

Amióta pezsgőreneszánszot írunk idehaza, senkinek nem szalad fel a szemöldöke, ha azt hallja, Tokajban is előfordul a pinot noir. De létezik olyan termelő is, aki már jóval a pezsgőreneszánsz előtt telepítette, és nem is azért, hogy majd egyszer pezsgő készüljön belőle.

Ha magunkban elkezdjük sorolni, hogy mely termelők foglalkoznak Hegyalján kék szőlővel, bizony, az elsők között jut eszünkbe a Dobogó Pincészet neve. A Domokos Attila vezette borászat ráadásul nem kisebb dűlőbe, mint az Úrágyába telepítette a pinot-t – 20 évvel ezelőtt. A miértekről is kérdeztük Attilát.

Arról, hogy vajon engedélyezik-e Tokajban a kék szőlőt, vagy hogy egyáltalán van-e erre szükség, itt írtunk. A sorozat első részében pedig egy Tokajban újra felfedezett fajtát mutattunk be.

Sikertörténetet írtak

férfi áll a szőlőban
Fotó: Dobogó Pincészet

Annak idején mi egy 1884-es szőlészeti és borászati törzskönyvre hivatkozva kaptunk telepítési engedélyt félhektárnyi pinot noirra. A törzskönyvben egyébként nemcsak a pinot noirt említették meg Tokaj-Hegyaljáról, hanem a cabernet-t, a petit verdot-t, merlot-t és a malbecet is – tehát a borvidéken számos kékszőlő-fajta volt régebben. Háromezerhatszáz tőkét telepítettünk, 4 burgundi klónnal, a legjobbnak mondottakkal. Kisfürtűek, koncentráltak, visszaadják a pinot noir minden szépségét.

2007-ben volt a szűztermés, az akkori száz palack még nem került kereskedelmi forgalomba – 2008 óta készítünk évi néhány száz palackot. 2017-ig – ez az a bor, amely az áprilisi magazin tesztjén is szerepelt – még igyekeztünk neutrális hordókat használni, majd 2018-ból és 2019-ből lesznek újvilágibb stílusú pinot noirjaink.

Telepítéshez a híres Úrágyát választottuk, azért, hogy mindent megkapjon, és minden jót meg tudjunk neki adni ahhoz, hogy 15–20 év múlva ne azon múljon a pinot noir minősége, hogy mellékes szőlőként telepítettük el. Ez egy olyan kísérlet, ahol a legjobb területet kerestük. Az Úrágya északról védett, olyan tengerszint feletti magasságú terület, amely nincs kitéve a kései és a korai fagyoknak. Számunkra a legkönnyebb fajta, augusztus végén szüreteljük, és már régen kierjedt, amikor a furmint még kint van.

Nemzetközi viszonylatban

View this post on Instagram

A post shared by Dobogó Pincészet (@dobogotokaj)

Azt mondtuk (Zwack – a szerk.) Izabellával, hogyha nem megy a piacon, akkor majd megisszuk mi. Szerencsére nagy sikere van külföldön: a kínai, alapvetően édes boros piac teljes évjáratot elvitt belőle. De ott van Tajvanban, Svédországban, Angliában is. Amikor a franciákkal kóstoljuk, ők azt mondják, hogy színre pinot noir, de kicsikét könnyedebb, illatra pinot noir, ízre viszont teljesen Tokaj – tehát Tokaj sóssága, ásványossága teljesen egyedivé teszi. Amikor amerikaiak jönnek, azt kérdezik, miért nincsen ebből a borvidéken 1500 hektárnyi…

Szerző: Kalmár Borbála

Címlapfotó: Árpád Czapp/Unsplash