Svéd borok: a jövő bortrendje lehet

2024. január 24.

A svéd borok világa sokak számára még ismeretlen terület, bár az elmúlt évtizedek alatt látványosan fejlődött. Mutatjuk, mit érdemes tudni róla!

A svéd szőlészet és borászat alig két évtizeddel ezelőtt csak az elkötelezett hobbisták terepének számított. Számtalan próbálkozás, tévedések és szerencsés választások nyomán mára elterjedtek azok az ellenállóbb fajták, amelyek a felhalmozott tudással és fáradhatatlan munkával együtt az iparágat éltetik. Svédország 1999-ben nyerte el az EU bortermelő országként való elismerését, de még hosszú idő kellett hozzá, hogy a hazai pincészetek a svéd vásárlók számára szélesebb kínálatot nyújthassanak.

Természeti adottságok

Svédország bortermelési képességét nagyrészt meghatározza a terület mérsékelt övi éghajlata, óceáni és hideg-mérsékeltövi variációkkal. Az északi fekvés miatt a vegetációs időszak rövidebb, azonban a nyári hónapokban a napsütéses időszak hosszabb, mint a tradicionális bortermelő országokban. Az ország északi és déli területei között jelentősen különböző a klíma, így délen a vegetációs időszak akár 100 nappal is tovább tart. A klímaváltozás egyik kézzelfogható hatása az, hogy Svédországban már lehetséges bornak alkalmas szőlő termesztése, de az adottságoknak megfelelő növényekkel és fenntartható eljárásokkal kapcsolatos tudás is kulcsfontosságú a sikerhez.

A legtöbb szőlőültetvény a legdélebbi megyében – Skåne –, a nyugati part mentén és a két legnagyobb Balti-tengeri svéd szigeten – Öland és Gotland – található. Sveneric Svensson, a Svéd Borszövetség (FSV) vezetője emellett lehetőséget lát a valamivel északabbi elhelyezkedésű termőterületekben is. Elmondása szerint a svéd pincészetek számára a legnagyobb potenciál alapvetően a karakteres savszerkezetű fehérbor-, illetve a habzóbor- és pezsgőkészítésben van. „A pezsgőkészítés illeszkedik a korlátozott termőidőszakhoz, hiszen a korábban szüretelt, alacsonyabb cukortartalmú, savakban gazdagabb szőlő kiváló alapanyag.” Arra is rámutat azonban, hogy a fehérbor dominanciája mellett a jóval nagyobb kihívást jelentő vörösborkészítésre is találhatunk kiemelkedő példákat az ország pincészeteinél.

A svéd borok a boltokban

A természeti adottságok mellett a szabályozás is szervesen alakítja az iparág fejlődését. A termelői oldalon a kreativitásnak kedvez, hogy az EU-s normákon túl nincsenek speciális területi szabályok. Ennél sokkal bonyolultabb helyzetet teremt az értékesítés korlátozása. Svédországban 3,5%-ot meghaladó alkoholtartalmú palackozott italt csak az állami bolthálózatban, a Systembolaget-ben lehet vásárolni – 20 éves kor felett. Vendéglátóhelyeken 18 éves kortól lehet alkoholos terméket helyben fogyasztani. Érthető tehát, hogy a Svéd Borszövetség számára jelenleg kiemelt kérdés, hogy a pincék helyben is árulhassák saját boraikat. Bár borkóstolókat lehet pincében tartani, a palackos értékesítés sokat jelentene a borászatok számára. Jelenleg, ha a borkóstolón egy tétel megtetszik a látogatóknak, egy Systembolaget-ba kell ellátogatnia, ahol nem feltétlenül kaphatóak ugyanazok a svéd borok.

A cikk folytatása elolvasható a Vince Magazin aktuális lapszámában.

Szerző: Karl-Johan Fabó, Németh Éva

Címlapfotó: Camille Brodard/Unsplash