
Egészségesebb a magos verzió ebből a kedvelt magyar gyümölcsből!
Kezdődik a dinnyeszezon, emiatt hosszabb cikket szentelt a gyümölcsnek a minap az Agrárszektor. Többek között annak a kérdésnek jártak utána, mi a különbség a magos és a magnélküli változatok között.
Olvasd el ezt is!
Már maga a kifejezés is némileg félrevezető, hiszen a görögdinnyénél teljesen magnélküli változat nem létezik. Mint írják
a magszegény megfogalmazás helyesebb, hiszen teljesen ez sem számít magnélkülinek, mivel apró magkezdeményeket találhatunk benne.
A mag eltűnése egyébként nem csak a görögdinnyéknél figyelhető meg: ugyanez ment végig a mandarin, narancs, szőlő, vagy akár a banán esetében is. (Sárgadinnyénél azért nem nemesítettek ilyen fajtákat, mert a sárgadinnye magháza eleve jobban elkülönül, így a fogyasztása előtt egyszerűen és gyorsan ki lehet kaparni, például egy kanál segítségével.)
Fotó: Amy Shamblen on Unsplash
Fogyasztói oldalról a mag nélküli verzió egyértelműen magasabb élvezeti értékkel párosul, de fontos lehet tudni, hogy a görögdinnye magjában többek között – a szotyoládéhoz és tökmaghoz hasonlóan – számos esszenciális aminosav, vitamin és ásványi anyag található, melyek mind jó hatással bírnak. A hasznosulásukhoz azonban el kell rágnunk őket, de akár az is jó opció lehet, ha kiválogatva később például teafőzéshez vagy salátákhoz hasznosítjuk a magokat. Ami pedig az árakat illeti, azt mindig az aktuális kereskedelmi helyzet határozza meg. A magszegény dinnyék előállítása termesztés-technológiailag például magasabb költséggel jár, ez időnként meg is jelenik a fogyasztói árakban.
Az Agrárszektor cikke szerint elterjedt a nézet, hogy bizony egészségtelen is lehet, ha nem a megszokott magos fajtát választjuk.
Kérdésükre a szakember elmondta, ez egy minden alapot nélkülöző tévhit: a magszegény görögdinnye beltartalmi értékein, vitamin és ásványi anyag tartalmán nem változtat a mag csökevényesítése. A magház tulajdonképpen a dinnye gyenge pontja: ez az a hely, ahol a leggyorsabban meg tud például kásásodni különböző mikrobiológiai folyamatok útján. Ha ezt a gyenge pontot megszüntetik, akkor lényegében még több ízletes dinnyehúst, és több időt kapunk, hogy elfogyasszuk, mert tovább megőrzi a frissességét.
Cserébe viszont, mint korábban esett róla szó, le kell mondanod arról, hogy a magot szétrágva, vagy egyéb módon hasznosítva értékes anyagokhoz juttasd a szervezeted.