két ember áll egy kék falú szobában, a jobb oldali integet

Szijjártó Péter magyar és Mike Pompeo egykori amerikai külügyminiszter

Nyár óta nyomoznak egy minisztériumban egy 2 milliós ajándék whisky miatt

Egy 77 névből álló listát vizsgálnak jelenleg abban a nyomozásban, amit a 2 milliós ajándék whisky miatt indítottak az egyik minisztériumban.


A nyár végén jelentette be az Egyesült Államok Külügyminisztériuma (U.S. State Department), hogy nyomozást indított bizonyos ajándéktárgyak után. Az amerikai törvények szerint a politikusok 390 dollár (120 ezer forint) értékig tarthatják meg a tárgyalópartnereiktől kapott ajándékokat, az ennél drágább szuveníreket le kell adniuk a gyűjtőraktárba. Innen megvásárolhatják a kincstár által megszabott áron, ha élnek a lehetőséggel, akkor a csecsebecse idővel megy tovább a Nemzeti Archívumba.

Ebben az említett köztes raktárban (hivatalos neve gift vault) találtak hiányt a nyomozóhatóságok. Vizsgálatuk szerint nyolc váza, egy arany érme és egy közel 2 millió forintot érő japán whisky tűnt el - számolt be a minap közzétett eredményről többek között a foodandwine.com. (Akit érdekel, hogy miért kerülnek ennyibe a japán whiskyk, annak ezt a korábbi cikkünket ajánljuk elolvasásra.)

A whiskyt még az előző elnök, Donald Trump alatt külügyminiszterként szolgáló Mike Pompeo kapta a japán kormánytól, bár hozzá fizikailag sosem jutott el. Ő éppen Szaúd-Arábiában tartózkodott, amikor a palack megérkezett az amerikai külügyminisztériumba és magas értéke miatt egyből felvették a raktár lajstromába.

A nyomozók most éppen a ki- és belépési nyilvántartást nézik át, a vizsgált időszakban, vagyis 2020. augusztus 3. és 2021. január 31. között 77 ember összesen 3000 alkalommal fordult meg a raktárban.