szőke lány petrezselymet rágcsál
Fotó: Shutterstock

Nem véletlenül esznek a németek 13 kiló petrezselymet évente

Minden szempontból az egyik legalulértékeltebb fűszernövényünk a petrezselyem.



Az AMI piackutató intézet a német háztartásokban felhasznált legnépszerűbb fűszernövényeket és mikrozöldeket vette górcső alá. A felmérésből kiderült, a legnépszerűbb konyhakerti fűszer Németországban a petrezselyem, melyből a háztartások csaknem kétszer annyit vásároltak, mint a második helyezett bazsalikomból.

A felmérés adatai szerint az utóbbi öt évben, 2017 és 2021 között a német háztartások éves fűszer használata folyamatosan nőtt, 0,35-ről 0,4 kg-ra (ami 100 háztartásonként 35,1 ill. 40 kg/éves fogyasztást jelent az AMI által használt mértékegységben kifejezve) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adataira hivatkozva az Agrárszektor.

t\u00e9szta, h\u00fasgoly\u00f3 \u00e9s petrezselyem egy t\u00e1lban

Fotó: Max Griss / Unsplash

A legnépszerűbb konyhakerti fűszer a petrezselyem, melyből a német háztartások csaknem kétszer annyit vásároltak, mint a második helyezett bazsalikomból.

Legnépszerűbb fűszerek Németországban

  • 13,1 kg/100 háztartás - petrezselyem
  • 6,5 kg/100 háztartás - bazsalikom
  • 3,5 kg/100 háztartás - zsázsa
  • 2,7 kg/100 háztartás - metélőhagyma (snidling)
  • 2,5 kg/100 háztartás - menta
  • 2,3 kg/100 háztartás - kapor
  • 1,3 kg/100 háztartás - koriander
  • 1,1 kg/100 háztartás - rozmaring
  • 1,0 kg/100 háztartás - medvehagyma
  • 0,7 kg/100 háztartás - kakukkfű

Miért kell sok petrezselymet enni?

A németek igencsak jó lóra tettek a petrezselyemmel, ugyanis egy nagyon egészséges fűszernövényről van szó.

  • K-vitaminban rendkívül gazdag, egy teáskanál petrezselyemmel a napi szükséglet 70 százalékát biztosíthatod a szervezeted számára. A K-vitamin első sorban a csontoknak fontos.
  • A-vitaminban és a flavonoid nevű antioxidánsban is gazdag. Az antioxidánsok rendkívül fontosak a szervezet számára, erősítik többek között az immunrendszert és késleltetik a sejtek öregedését.
  • C-vitamin is van benne bőven, cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez nélkülözhetetlen.
  • A petrezselyem különösen az apigenin nevű, rákmegelőző hatású flavonoidból tartalmaz sokat. Szárítással, főzéssel az apigenin mennyisége még tovább növelhető.
  • A petrezselyem serkenti a vizeletkiválasztást, ezzel megakadályozza a vizesedést és beállítja a vérnyomást.