egy nő a kezét tartja az arca elé
Fotó: Halinskyi Max / Shutterstock

Ha ezt a cikket elolvasod, garantáltan sárgarépa-függő leszel

Lehet, hogy eddig nem tartoztál a sárgarépa rajongói közé, ám a cikkben leírtak hatására garantáltan megváltozik a hozzáállásod ehhez a zöldséghez.


A bonappetit.com oldalán találtuk az alábbi mennyei receptet, ami még azoknak is garantáltan elnyeri a tetszését, akik amúgy egyáltalán nem bírják a sárgarépát. Mivel sokan nem szeretik ezt a zöldséget, úgy gondoltuk, szerzünk neki pár új rajongót azzal, hogy megosztjuk magyarul az étel elkészítésének módját.


A megoldás a problémádra: a ropogós sárgarépa-sambharo.

A sambharo egy fűszeres zöldséges étel, ami nagy népszerűségnek örvend az indiai Gujaratban. Ízét alapvetően meghatározza a masala fűszer, amit a vékonyra szeletelt sárgarépával kell össze keverni. Az itt leírt szuper változat paradicsompüré, fokhagyma, kurkuma és citromlé felhasználásával készül.


Hozzávalók

  • 3 sárgarépa
  • 1 zöld chili vagy jalapeno
  • Só, bors
  • Olaj
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • Kurkuma
  • 2 darab citrom
  • 2 gerezd foghagyma

Így készül

  1. Vágjunk vékonyra a sárgarépákat, majd szeleteljük fel a zöld csilipaprikát vagy jalapenót.
  2. Tegyük őket egy tálba, és szórjunk rá 1 teáskanál sót.
  3. Melegítsünk fel 1 evőkanál olajat egy kis lábosban.
  4. Adjunk hozzá 3 evőkanál paradicsompürét, ½ teáskanál őrölt kurkumát és 2 gerezd fokhagymát finomra reszelve.
  5. Keverjük össze az egészet és főzzük körülbelül 5 percig, amíg a paradicsompüré egy kicsit sötétebb lesz.
  6. Adjuk hozzá a paradicsompüré keveréket a sózott sárgarépához és chilihez, facsarjuk rá ½ citrom levét, és keverjük össze az egészet.
  7. Kóstoljuk meg és adjunk hozzá még sót és citromlevet ízlés szerint.
  8. Tálaláskor párosíthatjuk egy nagy tál rizzsel, vagy két szelet ropogós kenyér közé is tehetjük, hogy egy finom szendvics legyen belőle.