
Tényleg akkora a különbség olcsó és drága steak között? Egy új kutatás válaszol!
Régóta tudjuk, hogy az ár nem feltétlen egyenlő a minőséggel. De mi a helyzet a steakeknél?
Amikor egy barátod egy szép, szaftos steak grillezésére hív, neked is biztosan az a bizonyos T-alakú csont lebeg a szemeid előtt. Sok marhahús-rajongó számára ez az a kép, ami beugrik, ha egy kiváló minőségű steakről esik szó – kezdi gondolatait Kaylee Farmer, a Kansasi Egyetem húsipari kutatója és végzős hallgatója a Beef Magazine oldalán a minap.
Régóta tartja magát az a meggyőződés, hogy a csontos steakek ízletesebbek, mint az ugyanabból a darabból, de csont nélkül készült steakek
– folytatja Farmer, aki egy kutatás apropóján nyilatkozott a szaklapnak.
Ez is érdekelhet: A tökéletes otthoni steak titka a mosogatógép
Mentora, Travis O'Quinn, a hústudományok docense irányításával Farmer egy tanulmányt készített, hogy értékelje a csontos és a csont nélküli steakek által nyújtott élményt. A vizsgált, kereskedelmi forgalomban kapható termékeket 2,5 centiméter vastagságú szeletekre vágták, majd 28 napig érlelték vákuumcsomagolásban. A steakeket 80 fokon sütötték, végül egy 18 fős csoport segítségével érzékszervi próbának vetették alá.
A vizsgálat másik célja annak az eldöntése volt, vajon a csont ízekre gyakorolt hatása függ-e a hús márványozottsági szintjétől. Ezért két, minőségben eltérő besorolású steakfajtát vásároltak.
A kutatás azt mutatta, hogy a fogyasztók 70-97%-a ítélte elfogadhatónak a különböző mintákat a szaftosság, a puhaság, az íz és az általános minőség alapján.
Végül a válasz az eredeti kérdésre a válasz: ugyanolyan jó értékelést kapott a fogyasztóktól az olcsóbb, tehát kevésbé márványozott és csont nélküli steak, mint prémium kategóriás, csontos steak.
A következtetés? Hiába veszel drágább marhahúst, a döntő tényező mégiscsak az, hogy sikerül-e jól elkészítened otthon.