Egy férfi kékszőlő fürtöt tart a kezében

Ettük, ittuk, mostantól a bőrünket is kényeztethetjük vele

Fotó: Maja Petric on Unsplash

Szappan szőlőből – te is tehetsz érte, hogy megvalósuljon

A chardonnay, a viognier vagy a syrah illata a kedvenced? Remélhetőleg hamarosan akármelyiket választhatod. Kattints, ha mindig is vágytál a szőlős kozmetikumokra.

A 33 éves Etienne Millérioux régóta készít szappanokat, amiknek az alapanyagát a szőlőtörköly adja. A Lyontól délre, a Rhone folyónál fekvő Cote Rotie borrégió méltán híres szőlőskertjeiből dolgozik. Az itteni borok arról nevezetesek, hogy az egyetlen engedélyezett kékszőlő fajtához, a syrah-hoz 20 százalékban adható fehér viognier is (a színek keverése kevés helyen engedélyezett a világban).

Bár a szappanok valóban szőlőből (és növényi olajból) készülnek, jellegzetes illatukért (a már említett syrah és viognier mellett chardonnay változatban kaphatók még) nem a törköly felel, azt Grasse-ban, a „parfümök fővárosában" keverik ki.

Akárhogy is, Etienne Millérioux nagy sikert aratott termékeivel a környék borászataiba, szállodáiba látogató turisták körében, ezért most közösségi finanszírozás (crowd-funding) keretében szeretné növelni a kapacitását. Ha te is támogatnád, ezzel a megadva az esélyt, hogy a szőlős szappanok akár Magyarországra is eljussanak, azt itt teheted meg (franciául tudók előnyben).