két nő maszkban egy orvosi szobában
Fotó: CDC / Unsplash

Akik ezt az oltást kapták a járvány alatt, nem lesznek Alzheimeresek

Kutatók szerint mégis lehet egy mellékhatása az oltásoknak, de ez most kivételesen nagyon jó hír.


A houstoni UTHealth intézet McGovern Medical School részlegének szakemberei az oltások egy nagyon érdekes mellékhatásáról jelentettek meg tanulmányt az iskola szaklapjában. Paul. E. Schulz professzor és csapata 65 évnél idősebb embereket vizsgáltak a szerint, hogy kaptak-e oltást, illetve kialakultak-e náluk az Alzheimer-kórra utaló jelek.

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb öregkori betegség: csaknem 47 millió szellemileg leépült (demens) ember él jelenleg a világon, a páciensek fele Alzheimer-kóros. Számítások szerint, ha minden körülmény változatlan marad, 30 éven belül számuk megháromszorozódik, ezért is lenne különösen fontos a folyamatok lassítása.

Kialakulásának oka a mai napig nem ismert, ezért gyógymód sincs rá,

emiatt is rengeteg kutatás zajlik, hogy legalább a betegség lefolyását le tudják lassítani. Vannak reménnyel kecsegtető eredmények: korábbi vizsgálatok szerint pár a magyar konyhában is gyakran előforduló élelmiszer, illetve egy kedvelt reggeli ital például fontos szerepet játszhat a kór elleni küzdelemben.

k\u00e9k feliratos \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 \u00fcvegcs\u00e9k

Fotó: Daniel Schludi / Unsplash


Elképzelhető azonban, hogy a houstoni szakemberek még egy ennél is egyszerűbb megoldásra bukkantak. Azt találták ugyanis a bevezetőben már említett, közel 2 millió idős ember adatait feldolgozó, kutatásukban, hogy 40 százalékkal kevesebb volt az Alzheimeres azon emberek körében, akik életük során legalább egyszer kaptak oltást az influenzajárványok alatt.

Nem arról van szó, hogy maga a vakcina véd a kórtól. Inkább arra gyanakszunk, hogy az influenza következtében kialakuló szövődmények, például egy tüdőgyulladás olyan folyamatokat indít el a szervezetben, ami idős korban Alzheimert eredményez

– idézi Schulzot a tanulmányt ismertető sciencedaily.com. Ha ez igaz – folytatta a szakember –, az újabb bizonyíték arra, hogy milyen összetett az emberi immunrendszer és mennyi további munkára van még szükség a jobb megismeréséhez.

Következő lépésként egyébként csapata azt szeretné megvizsgálni, a COVID, vagyis a koronavírus-járvány során felvett oltásoknak is létezik-e ilyen hatásuk. Ennek megválaszolásához azonban még el kell telnie egy kis időnek, hogy megfelelő mennyiségű adat álljon rendelkezésre.