100 dolláros banjegyek

Ízlelgessük: 1 000 000 dollár

Egy korábban elérhetetlennek hitt értékhatárt ütött át a világ mostantól legdrágább bora

Egyetlen palack készült belőle, jótékonysági árverésen kelt el, mégis nem várt árat ért el a világ mostantól legdrágább bora.


November 6-án újabb mérföldkőhöz érkezett a borvilág. A The Setting Wines 2019 Glass Slipper Vineyard Cabernet Sauvignon 6 literes kiszerelése 1 millió dollárért, azaz 310 millió forintért kelt el egy jótékonysági árverésen. A New Orleansban megrendezett aukción a történelmi ajánlatot egy Don Steiner nevű ember tette, a nevén kívül más információt nem osztottak meg róla a szervezők.

Annál többet tudni az új rekorder borról.

A The Setting Wines-t 2014-ben alapította két barátjával Jesse Katz borász, a 2019-es cabernet sauvignonhoz a kaliforniai Napa-völgy Glass Slipper nevű dűlőjéből szüretelték a szőlőt.

Egy normál 0,75-ös üveg „alig" 60 ezer forintba kerül ebből a tételből, és bár az egyetlen példányban készült 6 literes palack nyilván különlegesség, a leütési árán nagyot dobott, hogy az aukciót egy jó ügy érdekében hirdették meg. A befolyt összeg (összesen közel 4 milliót dollár) az első sorban fiatal szakácsok előrejutását segítő Emeril Lagasse alapítványhoz került.

Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy enyém lett a világ legdrágább bora és hogy 1 millió dollárral sikerült hozzájárulni egy a szívemnek oly kedves ügyhöz. Még mindig csipkedem magam, hogy tényleg nem álmodom-e

– írta közleményében Katz.

Az eddigi rekordot egy francia bor, az 1945-ös Romanée-Conti tartotta. Összesen 600 palack készült belőle, mára alig pár darab maradt, az egyik 2018-ban 558 ezer dollárért, vagyis a mostani rekord összeg alig több, mint feléért cserélt gazdát.