lábat ábrázoló színes rajz kék háttér előtt

A képen látható módszerrel megtudhatod, van-e hajlamod az agyvérzésre

A kérdés megválaszolásához egy órára is szükséged lesz: le kell mérned, hány másodpercig vagy képes egy lábon állni.


A képen látható feladatot és a hozzá tartozó leírást a brightside.me Instagram-oldalán találtuk. E szerint ezzel az egyszerű gyakorlattal megállapítható, hogy van-e hajlamod a stroke-ra (agyérgörcs, agyvérzés) és a demenciára, vagyis az időskori szellemi hanyatlásra.

felemelt l\u00e1b\u00fa l\u00e1nyt \u00e1br\u00e1zol\u00f3 sz\u00ednes rajz k\u00e9k h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: instagram.com/brightside.official

A teszthez szükséged lesz egy stopperre is, azt kell megmérned, tudsz-e 20 másodpercet vagy még többet állni úgy egy lábon, hogy a csípőd párhuzamos a padlóval, illetve a lábszáraid párhuzamosak egymással.

Amennyiben a válasz igen, tehát megy a 20 másodperc, úgy megnyugodhatsz, minimális az esélye, hogy életed során stroke-ot kapsz vagy megjelennek rajtad a demencia tünetei. (Leszámítva persze azt az esetet, ha például dohányzol vagy nagyon egészségtelen ételeket eszel.)

Az egyensúlyozás és az agy állapota közötti érdekes összefüggésre a japán Kyotoi Egyetem orvosi karának szakemberei jöttek rá. 2014-ben közel 1400 idős emberen végezték el a 20 másodperces kísérletet, majd mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatnak vetették őket alá. A teszten "megbukottak" 95 százalékának agyában találtak sérült ereket, 50 százalékuk korábban már átesett kisebb agyi infarktuson is anélkül, hogy tudomása lett volna arról.