fekete fehér képen egy férfi szivarozik egy tó partján
Fotó: Hamu és Gyémánt

Barátai búcsúznak a Régi bor régi tömlőkben szerzőjétől

Három közeli barátja mesélt Alexander Brodyról, az ő jellemzéseik többet mondanak minden száraz életrajzi adatnál.


A legendás reklámszakember, író, irodalmi mecénás Alexander Brodyt március 22-én 14 órakor helyezik végső nyugalomra a Fiumei úti sírkertben. A temetés nyilvános lesz, így mindenkinek lehetősége nyílik elbúcsúzni tőle, aki szerette, tisztelte, vagy valaha hallott, olvasott tőle felejthetetlen történeteket, gondolatokat. Most három közeli barátja, Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Csányi Vilmos biológus, etológus és Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, edző mesélt a Hamu és Gyémántnak arról el, ki is volt Alexander Brody.

Ha kíváncsi vagy, barátai mit mesélnek Alexander Brodyról, kattints át a Hamu és Gyémántra!

Alexander Brody író, üzletember, reklámszakember Bródy Sándor néven 1933-ban látta meg a napvilágot Budapesten. Nagyapja Bródy Sándor, a híres író, a családtagjai közt olyan neves személyiségek voltak, mint édesapja féltestvére, Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, Bródy Imre, aki a kriptongázos izzót találta fel és Bródy Ernő országgyűlési képviselő.Brody gyermekéveit a kor neves művészeivel töltötte. Villájukban gyakran megfordultak olyan híres színészek, mint Bajor Gizi, Csortos Gyula. Édesapja 1947-ben hivatalos útlevéllel Svájcba küldte néhány hónapra, innen 15 évesen, teljesen egyedül utazott tovább Amerikába. Alexander már itt érettségizett le, majd a Princetoni Egyetemre iratkozott be. 1953-ban végzett a diplomáciai karon kínai nyelvből, történelemből és filozófiából. A diploma megszerzése után a reklámszakmában kívánta tehetségét kamatoztatni. Még ebben az évben belépett a Young and Rubicam céghez. Összességében 34 évet dolgozott ennél a világhírű társaságnál.

1993-ban hosszú és eredményes munkásság után visszavonult. Ettől az évtől kezdve egyre több időt töltött Magyarországon. Mivel az irodalom a vérében van, nemcsak érző, hanem értő támogatója is az irodalmi életnek. Megalapította őse tiszteletére a Bródy Sándor-díjat elsőkötetes írók számára. Maga is számos könyvet írt angolul és magyarul egyaránt. Amerikában megjelent művei: Old Wine Into Old Bottles (Régi bor régi tömlőkben – számára valamiért fontos szövegeket gyűjtött benne össze, ezekhez boros képeket párosított); In Praise of Simplicity (Az egyszerűség dicsérete); Aye-and what then? (Igen-és akkor mi van?); The Heart and the Tongue (A szív es a nyelv); A Bell With Many Echoes (Egy harang több visszhanggal).


Kedvelte a házias ételeket (leginkább a magyart), a szép nőket (leginkább a magyart), és a gyors lovakat (leginkább az angol telivért). 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, polgári tagozatának kitűntetését vehette át.