mályva színű háttéren piros rajzolt edény, kés, villa, serpenyő, szakács sapka
Kép: vince.hu

Gondolatmorzsák: Alexandre Dumas boros-húsos metafórája

Élete fő művének nem a Monte Cristo grófját, még csak nem is a muskétások történetét, hanem a Nagy konyhaszótár című könyvét tartotta a francia Dumas. Ennek fényében különösen érdekes, mit gondolt a borról és a húsról.


Idősebb Alexandre Dumas, a világ legolvasottabb francia írója, a 19. századi irodalom egyik kiemelkedő alakja. Több regényéből (Monte Cristo grófja, D'Artagnan-történetek) készült film, de írt színműveket is. Ehhez képest élete fő művének az 1873-ban kiadott Nagy konyhaszótár (Le grand dictionnaire de cuisine) című könyvét tartja. Az egyedülálló gasztronómiai lexikonban a rá jellemző romantikus-irónikus stílusban Dumas összefoglalja az étkezési kultúra történetét a kezdetektől egészen a saját koráig, az emberiség és az evés kapcsolatát szemléletes példákon mutatja be, majd a szótárrészben A-tól Z-ig sorraveszi kora konyhájának címszavait (alapanyagok, hozzávalók, eszközök, technikák).