Két kéz egy zöld almát tart

Gyümölcs a távirányítóban?

Minden nap egy alma, és az aksi alma

A Virginia Tech kutatóinak munkája az utolsó szakaszába lépett: ha minden jól megy, hamarosan ételmaradékból nyerünk energiát.

Az amerikai Virginia Tech egyetem (hivatalos nevén: Virginia Polytechnic Institute and State University) történetének egyik legizgalmasabb kísérlete zajlik jelenleg is: a kutatók ételmaradékból nyert biomasszából szeretnének újratölthető akkumulátort előállítani. „Arra gondoltunk, miért ne próbálhatnánk meg a világban az ételekből keletkező végtelen mennyiségű, eddig szemétbe kerülő hulladékot hasznosítani" – nyilatkozta a New Foodnak a kutatást vezető Haibo Huang professzor.

A 3 évesre tervezett projektben a legnagyobb felfedezést az jelentette, hogy a gyümölcsök rostjai némi munkával anóddá, vagyis az elem negatív pólusává alakíthatók. Ez kiemelt jelentőségű lenne, miután a normális esetben használt grafit csak korlátozottan áll rendelkezésre a Földön.

„Az élelmiszerek összetétele módosítható. Ki tudjuk vonni belőlük például a lipideket, a proteineket és az ásványokat és meg tudjuk nézni, ez hogyan befolyásolja a tulajdonságaikat"

– magyarázta Huang. Így jöttek rá, hogy hőkezelés után a gyümölcsökben maradó cellulóz például energiaforrásként funkcionál.

A kutatók szerint két éven belül eljuthatnak arra a szintre, hogy adatközpontokat ezzel a módszerrel láthatnak el energiával. Az „élelmiszer akkumulátorok" legnagyobb hátránya ugyanis a viszonylag kis hatékonyságból adódó óriási méret lesz. Arra tehát ne számítsunk, hogy egy nap a TV távirányítójában láthatjuk őket viszont.