Egy férfi és egy nő korsót tart a kezében

Titkok a kancellári konyhából

Fotó: Getty Images

Angela Merkel leköszönő német kancellár egy gasztrokülönc

Melyik a kedvenc étele és hol található a kedvenc étterme? Mi a saját titkos receptje és németként a sört vagy a bort részesíti előnyben? Most minden kiderül.Angela Merkel már korábban bejelentette, a szeptember 26-i parlamenti választásokon nem indul a kancellári pozícióért, így 16 év után egészen biztosan új vezetője lesz Németországnak. A közbeszédben az egész ország által csak "Mutti"-ként, vagyis anyaként emlegetett Merkel, nemcsak mint gondoskodó vezető szolgált rá a becenevére: a magánember oldalából is elég sokat megmutatott. Emiatt elég sok mindent tudni például a gasztronómiai ízléséről, szokásairól. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Kedvenc étele


Angela Merkel rendszeresen tartott gyerekeknek fogadóórát, ahol az ő kérdéseikre felelt. Az egyik ilyen alkalommal derült ki, hogy a kedvenc étele német létére a bolognai spagetti. A válasza után a műsorvezető visszadobta a kislánynak a kérdést, aki elárulta, az ő kedvence a tésztaleves.

A kancellár szereti azért az olyan német specialitásokat, mint a húsos rolád, a königsbergi húsgolyó és a krumplileves. Utóbbiból saját receptje is van.

Kedvenc étterme


Ha spagetti, akkor olasz étterem: hivatali ideje alatt is gyakran beült egy adag tésztára a neve ellenére olasz konyhát működtető berlini Simonba. Az étterem ezen felbuzdulva a COVID alatt szívhez szóló levelet írt Merkelnek, arra kérve őt, tegyen meg mindent, hogy a forgalomkiesés miatt ne kelljen nekik és a többi kollégának lehúznia a rolót, mert akkor bizony nincs több spagetti...

Titkos receptje

Angela Merkel krumplikrémlevese komoly karriert futott be a 16 év alatt: a Focus, Németország harmadik legnagyobb gazdasági hetilapja 2017-ben, a választások előtt készített interjúban például rákérdezett a recept sikerének titkára. A kancellár elárulta, krumplinyomóval és nem botmixerrel pépesíti a krumplit, így maradnak benne darabok. A történet itt még nem ért véget, a Focus által felkért gasztroblogger lefőzte és lekóstolta a receptet. A videó végén, az eredményt értékelve elégedetten nyilatkozik.

Kedvenc itala

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1rak barna illetve v\u00edztiszta folyad\u00e9kkal barna asztalon clear drinking glass with brown liquid on brown wooden table

Fotó: Ambitious Creative Co. - Rick Barrett / Unsplash


Közeli munkatársai szerint Merkel asszony a fogadásokon inkább a bort részesítette előnyben, de mint a címlapfotón is látható, a sör sem volt ellenére. Többször ellátogatott a müncheni Oktoberfestre is.