berberek, sivatagban tevékkel

20 éve még nem is ismertük

Gasztrolegek: az olaj, ami egy véletlen miatt pár év alatt százszorosára drágult

20 évvel ezelőtt még alig ismerték az olajat, ami aztán jótékony hatásai miatt világhírű, jó minősége miatt pedig rekord áru lett. Hogyan és kik készítik, többek között ez is kiderül a cikkből.Valószínű, hogy már te is vásároltál argánolajat tartalmazó szépségipari terméket. Azt azonban talán nem tudtad, hogy mennyi türelem és szakértelem szükséges az előállításához.

​Mire használják az argánolajat?

egy n\u0151 a kez\u00e9re olajat csepegtet, gyertya vir\u00e1g

A szépségipar egyik legfontosabb alapanyaga

Fotó: Chelsea shapouri / Unsplash


Az argánolajat főleg szépségápolási termékekben használják fel, emellett még a marokkói konyha egyik fontos eleme, ahol többek között kuszkuszba és tésztákba keverik bele.

Az argánolajban található E-vitamin magas koncentrációja hatékonyan tudja megerősíteni az immunrendszert, ezen kívül táplálja a bőrt és a szemeket is.

Az olajat az argánfa gyümölcsének magjából nyerik ki, a fa leginkább Marokkó és az Atlanti-óceán partvidékén található. Az ottani közösségek egyébként már évszázadok óta használják.

​Hogyan készül az olaj?

berber n\u0151 magokat t\u00f6r fel

A berber nők nélkül szinte lehetetlen lenne argánolajat előállítani

Fotó: Jonathan Ford / Unsplash


Az argánfa kis méretű, érett barna színű gyümölcsei elkezdenek lehullani a fáról, hogy aztán az emberek kézzel összegyűjtsék azokat. Az összegyűjtésük után hagyományosan a napon szárítják ki a gyümölcsöket.

Egy liter argánolajhoz 40 kilogramm argángyümölcsre és 20 kilogramm magra van szükség.

​Folyékony aranynak is nevezik

arg\u00e1nolaj \u00e9s gy\u00fcm\u00f6lcse

A folyékony arany

Fotó: Luisa Puccini / Shutterstock


A magok következő megállója egy malomszerű szerkezet, amiben kinyerik belőlük az olajat. Mindazonáltal a géppel való feltörésről az évek során kiderült, hogy nem annyira hatékony. Így a mai napig gyakori, hogy az argánfeldolgozó munkások kézzel törik fel a magokat. Főleg a berber nők vállalják ezt az időigényes és fárasztó munkát.

Magas minősége és ára miatt folyékony aranynak is szokták nevezni az argánolajat.

​Mennyi az annyi?

arg\u00e1nfa gy\u00fcm\u00f6lcse

Fotó: Tommy Lee Walker / Shutterstock


Egy liter argánolaj jelenleg nagyjából 95 ezer forintba kerül.

Mindez azért különös, mert bő 20 évvel ezelőtt összesen egy marokkói faluban készítették csak, ahol az út szélén árulták literenként 900 forintért. Annyira nem volt keletje, hogy még az a pár termelő is elkezdte kivágni az argánfákat, hogy helyükre az akkor jóval nagyobb bevétellel kecsegtető narancsot és paradicsomot ültessen. Ekkor léptek közbe a helyi szervezetek, valamint az UNESCO, hogy megóvják a marokkói kultúrtájhoz évszázadok óta hozzátartozó növényt. A helyi egyetem például elkezdte hangoztatni, hogy az argánfa fontos szerepet játszik az elsivatagosodás elleni küzdelemben. Azt is ők mutatták ki, hogy az olaja rendkívül gazdag antioxidánsokban és sokat tettek a minőségelvű termelői szemlélet kialakításáért. A projekt olyan jól sikerült, hogy az argánolaj alig pár év alatt a szépségipar nagy kedvence lett és milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát.