Augusztusi lapajánló: A bonyolult lelkű vörös

Augusztusi lapajánló: A bonyolult lelkű vörös

Mindenkinek van valamilyen felejthetetlen élménye a vörösborok őfenségéről, a pinot noirról – nekünk pedig most egészen sok is összegyűlt, hiszen augusztusi lapszámunk tesztszekciójának középpontjában ez a fajta áll.


Ennek megfelelően megmutatjuk közelebbről is a fajtát, valamint ellátogatunk a hazai "legpinot noirosabb" borvidékünkre, Etyekre. Utazás rovatunkban bemutatjuk a megújult Egri borvidéket, Pincelátogatásunkban pedig a balatoni Feind Pincészet high-technológiáját vesszük közelebbről is szemügyre. Borászportrénkban ezúttal főszerepben a Royal Tokaji, valamint lesz még szó augusztusi szüretelésű szőlőfajtákról ugyanúgy, mint kifejezetten nyári frissítő sörökről.

Őfensége a pinot noir

Feltörekvőben a magyar pinot noir

Fotó: Kate Hliznitsova / Unsplash

31 tételt kaptunk pinot noir tesztünkre, amelyek közül 23-at tettünk a magazinunkba: ezek azok, amelyeket jó szívvel tudunk ajánlani. Magazinunkban időről időre szemlézzük ezt a méltóságteljes vörösbort, a fejlődés érzékelhető, ám Burgundia még mindig túl messze van. Eger és Etyek mellett Villány is hangsúlyos szerepet kapott a teszten szereplők között – hogy kikről is van szó pontosan? Augusztusi lapszámunkból kiderül.

Konkoly Mihály tollából mutatjuk be közelebbről a fajtát, aki nemcsak az etimológiával foglalkozik, hanem annak is utánajárt, "kik" a rokonai a pinot noirnak, és hogy a világon mely borvidékeken számít kiemelkedő fajtának.

Szárnyra kél a bika

Új lehetőségekkel csábít az Egri borvidék

Rajz: Piros Zoltán / VINCE Magazin

Új utakon az Egri borvidék, ráadásul nem más, mint a neves grafikus szaktekintély, Ipacs Géza tervezett új és egységes arculatot ennek a gyöngyszemünknek. Az összefogás nem újkeletű: évente visszatérő tematikus rendezvényeken kóstoltatnak egymás mellett békésen a máskor konkuráló bortermelők. Színesedik a gasztroélet is, mindezek mellett pedig annak is utánajártunk, mit ajánlanak jó szívvel a helyiek – borászokat, valamint a borvidék jeles alakjait kérdeztük kedvenc helyeikről, Piros Zoltán pedig mindezt rajzban örökítette meg.

Világmárka Tokajból, világsztárok Etyeken

Borvidéki romantika

Fotó: Hirling Bálint / VINCE Magazin

A magyar gasztroszcéna legnagyobb közelmúltbéli újdonságának számít, hogy Wolfgang Puck éttermet nyitott a fővárosban – a megnyitó hetében ráadásul Magyarországra is ellátogatott, így amikor megtudtuk, hogy borvidéki kirándulást tesz Etyeken, kutya kötelességünknek éreztük, hogy elkísérjük. Exkluzív riportunk az augusztusi lapszámban olvasható.

Vancsik Ivett főszerkesztő szintén Etyekre tett látogatást, ő Carlos és Ingeborg Coelhóval készített bensőséges hangulatú interjút és természetesen nem hagyták ki a váli Szerelem szobrot, s a történetét sem.

Kétségtelen, hogy a világon a legismertebb magyar borászatok közé tartozik a Royal Tokaji, amelyet elérni nem kevés munkájába került a pincészetnek. Németi Sándor vendégszerzőnk most Kovács Zoltán birtokigazgatót kapta mikrofonvégre, aki beavatta a szakmai titkokba és a borászat jövőképébe is.

High-tech fejlesztések a Feind Pincészetnél

Széles a jókedv az új feldolgozóban

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin

A zaklatott 2020-as év a megújulásról szólt a balatoni Feind pincészet életében: ahol tavaly tavasszal még rigó fütyült, idén már egy high-tech berendezésekkel ékesített modern borászati feldolgozó áll. Gigantikus gépekről, adrenalinillatról és a pince limitált szériás kísérleti tételeiről is ír Megyeri Sára vendégszerzőnk.

Korai szüret és nyári sörök

Nyáron könnyedén csábul el mindenki a sörök irányába is

Fotó: Fehér nyúl

Míg a közösségi médiát szépen-lassan megtöltik a verjus-készítésről, zsendülésről szóló képek, addig sokan már fürkészve járják reggelente a szőlőskerteket: érik a Csabagyöngye, érkezik az Irsai, a zafír, majd a turán. Hagyományokról és modernkori szőlőművesekről is ír "Korai örömök" című cikkében Fejérvári Gergely.

Ha valaki minden újdonsággal képben van ami a magyar craft sörök világát illeti, az minden bizonnyal Knap Gábor: ezúttal frissítő nyári sörös körképet hoz el számunkra. Jó hír a fanatikus borrajongóknak, hogy a divatíz idén nem a keserű, hanem a savanyú, így aki a szívéhez közel állónak érzi a narancsbor kategóriát minden bizonnyal szívesen kacsintgat ki erre az izgalmas buborékos, komlóillatú világra.


Augusztusi lapszámunk augusztus 6-tól elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Amennyiben előfizetne magazinunkra, úgy azt ezen a linken keresztül teheti meg.