basmati rizs szemek

Mitől olyan különleges?

Gasztrolegek: miért a basmati rizs a legdrágább a világon?

Bizonyos betegeknek kifejezetten a basmati rizs ajánlott, de nem ezért nevezik a rizsek királyának, hanem mert a szedés után csak 2 évvel kerül a boltokba és mert főzés közben különleges változáson megy keresztül!A rizsek királyának is nevezett basmati különleges illata és aromája miatt messziről felismerhető. Mielőtt beszereznél belőle egy nagyobb adagot, érdemes az alább leírtakat elolvasnod.

​Honnan származik?

indiai rizsmez\u0151k

A basmati rizs mindenhol jelen van

Fotó: Sreehari Devadas / Unsplash


India a világ egyik legnagyobb basmati rizstermelője, ebből következik, hogy a világ legnagyobb basmati rizs exportőre is egyben. Az indiai kormány külkereskedelmi politikájának köszönhetően az indiai rizs szinte a világ összes országába eljutott. Rajtuk kívűl még Nepál és Pakisztán számít fontos basmati rizstermesztőnek.

Legyen szó Európáról, Amerikáról vagy Közel-Keletről, a basmati rizs mindenhol megtalálható.

Basmati rizs termesztés a gyarkolatban


A fenti videóból többek között az is kiderül, hogy a legminőségibb basmati rizst Punjab, Haryana, Delhi, Himachal Pradesh, Jammu és Uttarakhand régiókban termesztik.

​Miért olyan drága?


A magas árának fő oka, hogy a basmati rizs fehér szemei hosszúak és vékonyak a normál rizshez képest. Egy átlagos basmati rizs mérete 8 milliméter, míg a sima rizs ennek a fele nagyjából. Különlegessége, hogy a főzés során a szemek hosszirányban nőnek, vagyis megőrzik karcsú alakjukat.

A másik ok, hogy a basmati rizst mindig érlelik, ráadásul nem is rövid ideig: szüret után 18-24 hónapon keresztül. Ez nagyon időigényes folyamat, és különleges raktározási feltételeket igényel, és jelentősen megnöveli a költségeket.

Az érlelési folyamat miatt lesz puha, aromával teli a megfőzött rizs.

Alapesetben kétféle basmati rizs különböztetünk meg, a fehéret és a barnát, de még ennél is több fajtája létezik. A hagyományos indiai típusok közé tartozik a basmati 370, 385, 1121 és az extra hosszú szemű rizs a 6465 (számokkal jelölik az egyes variánsokat).

A csúcskategóriás Pusa 1121 basmati rizs kilogrammja nagyjából 480 ezer forint, ami a világ legdrágább rizsévé teszi.

A rekord drága 1121 rizs különlegessége, hogy először hántolatlan állapotban párolják, majd szárítják, mielőtt az őrlési folyamatba kerül. Ennek a folyamatnak köszönhetően aromás, illatos rizst állítnak elő.

Meddig kell főzni?


Egy közepes edényben forralj vizet, tegyél bele vajat, sót és persze a rizst. Fedd le az edényt, majd alacsony lángon főzd a rizst 15-20 percig vagy amíg puha nem lesz.

​Egészséges?


A basmati rizsben található rostok segítenek az emésztőrendszerben lévő salakanyagok elszállításában, de fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát is.

​A jázmin vagy basmati egészségesebb?


Mindkettő egészséges, ugyanakkor a basmati jobb választás a cukorbetegek számára, mivel alacsony a glikémiás indexe.