basmati rizs szemek

Mitől olyan különleges?

Gasztrolegek: miért a basmati rizs a legdrágább a világon?

Bizonyos betegeknek kifejezetten a basmati rizs ajánlott, de nem ezért nevezik a rizsek királyának, hanem mert a szedés után csak 2 évvel kerül a boltokba és mert főzés közben különleges változáson megy keresztül!



A rizsek királyának is nevezett basmati különleges illata és aromája miatt messziről felismerhető. Mielőtt beszereznél belőle egy nagyobb adagot, érdemes az alább leírtakat elolvasnod.

​Honnan származik?

indiai rizsmez\u0151k

A basmati rizs mindenhol jelen van

Fotó: Sreehari Devadas / Unsplash


India a világ egyik legnagyobb basmati rizstermelője, ebből következik, hogy a világ legnagyobb basmati rizs exportőre is egyben. Az indiai kormány külkereskedelmi politikájának köszönhetően az indiai rizs szinte a világ összes országába eljutott. Rajtuk kívűl még Nepál és Pakisztán számít fontos basmati rizstermesztőnek.

Legyen szó Európáról, Amerikáról vagy Közel-Keletről, a basmati rizs mindenhol megtalálható.

Basmati rizs termesztés a gyarkolatban


A fenti videóból többek között az is kiderül, hogy a legminőségibb basmati rizst Punjab, Haryana, Delhi, Himachal Pradesh, Jammu és Uttarakhand régiókban termesztik.

​Miért olyan drága?


A magas árának fő oka, hogy a basmati rizs fehér szemei hosszúak és vékonyak a normál rizshez képest. Egy átlagos basmati rizs mérete 8 milliméter, míg a sima rizs ennek a fele nagyjából. Különlegessége, hogy a főzés során a szemek hosszirányban nőnek, vagyis megőrzik karcsú alakjukat.

A másik ok, hogy a basmati rizst mindig érlelik, ráadásul nem is rövid ideig: szüret után 18-24 hónapon keresztül. Ez nagyon időigényes folyamat, és különleges raktározási feltételeket igényel, és jelentősen megnöveli a költségeket.

Az érlelési folyamat miatt lesz puha, aromával teli a megfőzött rizs.

Alapesetben kétféle basmati rizs különböztetünk meg, a fehéret és a barnát, de még ennél is több fajtája létezik. A hagyományos indiai típusok közé tartozik a basmati 370, 385, 1121 és az extra hosszú szemű rizs a 6465 (számokkal jelölik az egyes variánsokat).

A csúcskategóriás Pusa 1121 basmati rizs kilogrammja nagyjából 480 ezer forint, ami a világ legdrágább rizsévé teszi.

A rekord drága 1121 rizs különlegessége, hogy először hántolatlan állapotban párolják, majd szárítják, mielőtt az őrlési folyamatba kerül. Ennek a folyamatnak köszönhetően aromás, illatos rizst állítnak elő.

Meddig kell főzni?


Egy közepes edényben forralj vizet, tegyél bele vajat, sót és persze a rizst. Fedd le az edényt, majd alacsony lángon főzd a rizst 15-20 percig vagy amíg puha nem lesz.

​Egészséges?


A basmati rizsben található rostok segítenek az emésztőrendszerben lévő salakanyagok elszállításában, de fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát is.

​A jázmin vagy basmati egészségesebb?


Mindkettő egészséges, ugyanakkor a basmati jobb választás a cukorbetegek számára, mivel alacsony a glikémiás indexe.