barna és fehér házak napközben, kék ég alatt

Lyon, a gasztronómia fővárosa

Egy francia sportoló nyerte a Bocuse d'Ort, Magyarország 11. lett

Veres Istvánék éppen kicsúsztak a legjobb 10-ből, Franciaország viszont újra ünnepelhet – egy különleges karriert befutott séffel értek 8 év után ismét a csúcsra.


A hagyományoknak megfelelően a névadó szűkebb hazájában, Lyonban zajlott szeptember 26-27-én a Bocuse d'Or szakácsverseny döntője, ahol 8 év után ismét hazai győzelmet ünnepelhetett a publikum. Franciaország mellett még Dánia és Norvégia fért fel a dobogóra, a Babel étterem séfjeként megismert Veres István vezette magyar csapat a 11. helyen végzett.

A franciák, mondhatni, biztosra mentek Davy Tissot-val (bár neki is túl kellett jutnia az országos, majd az európai válogatón), a séf neve ugyanis már a versenytől függetlenül régóta jól cseng a szakmában.

Tissot eredetileg sportkarrierről álmodott, ám egy sérülés keresztülhúzta a számítását. Mivel szicíliai felmenőkkel rendelkezett, adta magát B-tervnek a gasztronómia. Tanoncéveinek egy részét éppen Paul Bocuse éttermében töltötte (még a 2018-ban elhunyt legendától leshette el a mesterfogásokat). 2004-ben a legjobb francia dolgozó díját nyerte el, ugyanekkor kapta a lyoni la Villa Florentine séf állását. Dolgozott 2 Michelin-csillagos étteremben, majd maga is szerzett több Michelin-csillagot.

Egyszer, még a versenyre való felkészülés során azt nyilatkozta, úgy tekint a Bocuse d'Orra is, mint egy sporteseményre, ezzel ugyanis saját magában és a segítőiben erősíti a csapatszellemet. Filozófiáját siker koronázta, 2021. szeptember 27-én ő és a stábja végképp csúcsra ért Lyonban, a szakácsok nem hivatalos világbajnokságán.

A Bocuse d'Or világdöntőt két évente rendezik meg, a következő európai selejtezőnek 2022 tavaszán Budapest ad otthont.