Bocuse d'Or norvégia

Mire jut Budapesten a Bocuse d'Or legsikeresebb országa?

Norvégia nagy múlttal rendelkezik a nemzetközi gasztronómiai porondon. A Bocuse d'Or történetének egyik legsikeresebb országáról van ugyanis szó, ami nem kis súlyt rak az éppen aktuális versenyzőkre. A budapesti versenyen Filip August Bendi és csapata próbálja megugrani a lécet. De vajon sikerül-e nekik? Egy kis gyorstalpaló Norvégiából.


A norvég Bocuse d'Or-csapat versenyzőjének , Filip August Bendinek nem titkolt célja, hogy minimum egy dobogós helyezéssel zárja a világhírű szakácsverseny európai döntőjét, majd a 2023-as lyoni világdöntőt is. Az edző Christopher W. Davidsen lesz, a commis pedig Leon Haarberg Nilsen. Sven Erik Renaa a csapat elnöke.

De sikerült-e Norvégiának megvédenie a rendkívül magas helyezését a versenyen? Mutatjuk, mit kell tudni a skandináv országról!

A norvég séf már javában dolgozik a versenyen

Vince

A világ egyik legjobb séfje

Tavaly a kétszeres Bocuse d'Or Europe-győztes Christian André Pettersen szerepelt a 2021-es világdöntőben, ahol második nemzetközi bronzérmét szerezte meg a versenyen. Pettersen és norvég csapata akkor már három év alatt háromszor nyert érmet. 2015-ben elnyerte az „Év séfje" címet Norvégiában, 2018-ban megnyerte az európai Bocuse d'Ort, majd 2019-ben harmadik lett a nemzetközi Bocuse d'Or versenyén is.

Pettersen elmondása szerint mindig is a legjobb akart lenni. Ígéretet is tett erre az apjának – aki szintén szakács volt – nem sokkal azelőtt, hogy 2013-ban szívrohamban elhunyt.

23 éves voltam, amikor meghalt. Az utolsó dolog, amit megígértem neki, hogy egy nap megnyerem a Bocuse d'Or-t

idézi Pettersent a Visit Norway.

Pettersen a 2018-as európai Bocuse d'Or versenyén

Fotó: Shutterstock

Ennek következtében továbbfejlesztette a konyhaművészetét, hogy aztán 2020-ban másodszor is Bocuse d'Or Europe-győztes legyen, amivel újra bizonyította, hogy még mindig a világ egyik legjobb séfje. Bár nem jutott el egészen a csúcsig, ahogyan azt remélte: a 2021-es zsűri végül bronzéremmel jutalmazta Pettersent.

A legsikeresebb ország

Ugyan Pettersen mellett az idén versenyző Bendi az, aki képviseli az országban az elmúlt években lezajlott kulináris forradalmat, de közel sem ők ketten rendelkeznek kimagasló tudással az országban.

A Bocuse d'Or első, 1987-es megrendezése óta Norvégia öt arany-, három ezüst- és négy bronzérmet nyert, ezzel Franciaország mellett Norvégia a legtöbb Bocuse d'Or-díjjal rendelkező ország. Bent Stiansen volt az első norvég, aki 1993-ban elnyerte a nagydíjat. Azóta 17-ből 15 alkalommal szerepeltek norvég séfek a nemzetközi döntőben.

Az északi országokban azóta is izgalmasan főznek – mindhárom 2019-es és két 2021-es érmes skandináv. Jól látszik, hogy az északi gasztronómiai hullám még messze nem ért véget.

Világszínvonalú gasztronómia 

Sok más norvég séf is világhírű lett az elmúlt időszakban. Emellett az elmúlt években egyre több norvég étterem kapott Michelin-csillagot. 2016-ban a Maaemo lett az első norvégiai étterem, amely hármom ilyen kitüntetést is kapott. Az Under pedig a világ legnagyobb víz alatti étterme, nem mellesleg a 2019-es megnyitása után már 2020-ban Michelin-csillaggal jutalmaztak.

A 2019-es Bocuse d'Or nem az egyetlen nemzetközi verseny volt, ahol Norvégia jól szerepelt. Az Ostegårdenből származó helyi Fanaost sajt aranyérmet nyert a 2018-as bergeni World Cheese Awards-on, és egy szintén norvég kecskesajt a második helyen végzett. Ez volt a második alkalom, hogy norvég sajt nyerte a világ legnagyobb sajtversenyét. De 2016-ban a fjord-norvégiai Tingvollost kis helyi termelő Kraftkar nevű kék sajtját választották minden idők legjobb sajtjának.

Nagy kérdés, hogy Filip August Bendi képes lesz-e tartania a norvég színvonalat. Egy biztos: a Vince élőben közvetíti a verseny minden pillanatát így nem sokára választ kapunk rá!