belga kis város folyóval

Finom borok mellé szép Belga táj dukál!

Gasztrolegek: a legnagyobb bor- és sajtkóstolót egy sörös országban tartották

Egy stadionban rendezték azt a hatalmas bor- és sajtkóstolót, amivel fel lehetett kerülni Guinness-világrekordok listájára. Más érdekességei is voltak az eseménynek.Lehetséges, hogy a sör kapcsán hamarabb gondolunk Belgiumra, mégis a flamand országban szervezték a világ legnagyobb kombinált bor- és sajtkóstolóját.


A videón jól látszik, hogy a felszolgálóknak bőven volt mit megtölteniük. A 2012 májusi eseményen majdnem 2000 ember gyűlt össze.

A La Plus Grande Degustation de vin du Monde-ra keresztelt rendezvényt a Charleroi labdarúgócsapatának stadionjában rendezték.

A gigantikus kóstolón természetesen részt vett Belgium legismertebb és legjobb sommelier-je, Eric Boschman is.

A vendégek összesen 900 üveg bort, 250 üveg pezsgőt és 18 ezer sajtfalatkát fogyasztottak el. A résztvevők további 3000 palack vizet és 4500 szelet kenyeret is eltüntettek.

Milyen a belgiumi bor? 

belga kis falu tengerrel

Csak a hideg éghajlatot tűrő szőlőfajták vannak jelen.

Fotó: Alex Vasey / Unsplash


A belga bor egyébként nem egy Loch Ness-i szörny, amit soha senki nem látott: a 9. században már létezett, kezdetben főleg a Meuse folyóhoz közeli részeken ültettek szőlőt. A 14. században már szinte minden városnak saját szőlőterületei voltak, közülük főleg Bruges, Brüsszel és Gent tűnt ki szőlőültetvényeivel.

A szőlőt elsőként a szerzetesek termesztették, vagyis a legnagyobb ültetvények az apátságokhoz tartoztak.

A 15. században az éghajlati változások miatt sok szőlő kipusztult, alig pár helyen maradt meg. Ezzel egy időben kezdtek bele a sörfőzésbe, ami hamar nagy népszerűségre tett szert és végérvényesen letaszította a trónról a bort.

Jelenleg a hideg éghajlatot kedvelő szőlőfajtákat ismét termesztik Belgiumban.

VINCE-infó: a valaha volt legnagyobb tisztán boros kóstolót 2006. szeptember 15-én tartották a spanyolországi Aranda de Dueróban 5095 vendég részvételével.