kék fedeles átlátszó folyadékot tartalmazó üvegcsék

Szakemberek válaszoltak

Az a hír terjed, COVID-oltás előtt érdemes vizet inni. De mennyit és miért?

Az Egyesült Államokban állítólag arra kérik az embereket, igyanak vizet közvetlenül az oltás előtt. Egy helyi rádió orvosokat kérdezett meg arról, hogy mire jó ez és jó-e egyáltalán valamire.Az USA első számú közszolgálati rádiója, a National Public Radio weboldalán a koronavírus idejére indítottak egy Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) alrovatot, ahova bárki beírhat, ha szeretne információhoz. Nemrég az alábbi kérdés érkezett ide:

Az oltópont, ahova időpontot foglaltam, azt írta nekem, hogy igyak legalább fél liter vizet egy órával az oltás előtt, mert az segít megelőzni a mellékhatásokat. Mástól azt hallottam, hogy a vízivás hatékonyabbá teszi az oltást. Mi az igazság?

A rádió munkatársai nem maguk válaszolják meg a kérdéseket, hanem mindig továbbítják azt az adott terület szakértőiének. Ezúttal többek között Dr. Suellen Hopfernél, a University of California professzoránál landolt a labda, aki az alábbi tájékoztatást adta: „Nincs bizonyíték arra, hogy a víz növelné az oltás hatékonyságát. A hidratáltság általában jó hatással van a szervezet egészségére és működésére, de a szervezetnek a vakcinára adott immunválaszát semmilyen formában nem befolyásolja."

Dr. Amesh Adalja, a John Hopkins egészségügyi központ munkatársa szintén megerősítette, hogy a mellékhatások erőssége és száma nem függ a vízivástól, ezzel együtt nem haszontalan hidratálva érkezni. „A dehidratáltság fokozhatja az ájulás, rosszullét esélyét éppen azért, mert a szervezet éppen a mellékhatásokkal küzd."

Az orvosok egybehangzó javaslata, hogy ugyanazt a napi mennyiséget igyák meg az oltásra készülők, amennyit egyébként előirányoznak az egészségügyi ajánlások, vagyis 2,5-3 litert.