Csigát tart a kezében egy ember

Te kipróbálnád?

Fotó: Tanika / Unsplash

Gasztrolegek: a világ egyik legdrágább kaviárja nem is a haltól származik

Egyetlen mikroszkopikus szem közel 100 forintba kerül belőle, recept alig van hozzá, a fél világ megőrül érte és nem halikra. Mi az?


A csigakaviár igazi kulináris őrületté nőtte ki magát az évek során. Az alábbiakban ízéről, minőségéről, fogyasztásáról és áráról gyűjtöttük össze a legfontosabb infókat.

Íz


A csigakaviár, vagyis a csigapete nagyon jellegzetes ízzel rendelkezik. Mivel a csigák erdős környezetben élnek – ellentétben a sós, óceáni körülmények között élő halakkal –, a csigakaviár íze kicsit földes. A tojásokat sóban érlelik, így az erdő esszenciája mellett sós ízt is észrevehetsz bennük.

Az étkezési élmény fontos része maga az evés.

A halból származó kaviárt sokan azért kedvelik, mert az ikra elfogyasztása közben a tojások szétpattannak a szájban. Hasonló „pattogó" érzetet kelt a csigakaviár is.

Minőség

Az egyik legfontosabb tényező, amit figyelni kell a kaviár fogyasztásakor, az a szín.

A jó minőségű csigakaviárnak fehérnek vagy világos rózsaszínűnek kell lennie. Ha lilát vagy más sötét színt veszel észre a gyöngyök között, akkor az valószínűleg megromlott.

Másik fontos tényező a tojások alakja.

Az csigakaviárnak ép külsejűnek kell lennie. Ha a gyöngyök alakja furcsa vagy sok közöttük a kirepedt, az arra utalhat, hogy a kaviár nem jó. A kaviár az eredeti csomagolás felbontása után egy hétig áll el, bontatlan állapotban a gyöngyök eltarthatósága nagyjából három hónap. Fontos, hogy a csigakaviárt mindig hűtve kell tárolni.

A „csaviár" leginkább Olaszországban és Franciaországban népszerű, ahol sok csigafarm található.

Fogyasztása


Ha sikerült beszerezned csigakaviárt, akkor itt az ideje, hogy megkóstold.

De hogyan? Elég nehéz megtalálni azokat a recepteket, amik csigakaviárt tartalmaznak. A csigakaviár termesztők azt javasolják, hogy a kaviárt hús- vagy zöldségételek köreteként, vagy önmagában fogyaszd.

Ára


A luxus élelmiszernek számító csiga kaviár ára rekord magas, alig 30 gramm kaviár nagyjából 21 ezer forintba kerül.

Az ár azonban sok esetben még magasabb lehet, a kaviár nehéz "előállítása" miatt ugyanis a legtöbb termelő csak kis adagokat kínál. A csigák tojástermelése és tojáslerakása akár több hétig is eltarthat, és körülbelül 100 tojást eredményez. A videóban jól látszik, hogy milyen kis mennyiségben termelik a csigák a kaviárt.

A csigatojások betakarításához szükséges idő és munka is nagyban befolyásolja a kaviár árát.