
Te kipróbálnád?
Gasztrolegek: a világ egyik legdrágább kaviárja nem is a haltól származik
Egyetlen mikroszkopikus szem közel 100 forintba kerül belőle, recept alig van hozzá, a fél világ megőrül érte és nem halikra. Mi az?
A csigakaviár igazi kulináris őrületté nőtte ki magát az évek során. Az alábbiakban ízéről, minőségéről, fogyasztásáról és áráról gyűjtöttük össze a legfontosabb infókat.
Íz
A csigakaviár, vagyis a csigapete nagyon jellegzetes ízzel rendelkezik. Mivel a csigák erdős környezetben élnek – ellentétben a sós, óceáni körülmények között élő halakkal –, a csigakaviár íze kicsit földes. A tojásokat sóban érlelik, így az erdő esszenciája mellett sós ízt is észrevehetsz bennük.
Az étkezési élmény fontos része maga az evés.
A halból származó kaviárt sokan azért kedvelik, mert az ikra elfogyasztása közben a tojások szétpattannak a szájban. Hasonló „pattogó" érzetet kelt a csigakaviár is.
Minőség
Az egyik legfontosabb tényező, amit figyelni kell a kaviár fogyasztásakor, az a szín.
A jó minőségű csigakaviárnak fehérnek vagy világos rózsaszínűnek kell lennie. Ha lilát vagy más sötét színt veszel észre a gyöngyök között, akkor az valószínűleg megromlott.
Másik fontos tényező a tojások alakja.
Az csigakaviárnak ép külsejűnek kell lennie. Ha a gyöngyök alakja furcsa vagy sok közöttük a kirepedt, az arra utalhat, hogy a kaviár nem jó. A kaviár az eredeti csomagolás felbontása után egy hétig áll el, bontatlan állapotban a gyöngyök eltarthatósága nagyjából három hónap. Fontos, hogy a csigakaviárt mindig hűtve kell tárolni.
A „csaviár" leginkább Olaszországban és Franciaországban népszerű, ahol sok csigafarm található.
Fogyasztása
Ha sikerült beszerezned csigakaviárt, akkor itt az ideje, hogy megkóstold.
De hogyan? Elég nehéz megtalálni azokat a recepteket, amik csigakaviárt tartalmaznak. A csigakaviár termesztők azt javasolják, hogy a kaviárt hús- vagy zöldségételek köreteként, vagy önmagában fogyaszd.
Ára
A luxus élelmiszernek számító csiga kaviár ára rekord magas, alig 30 gramm kaviár nagyjából 21 ezer forintba kerül.
Az ár azonban sok esetben még magasabb lehet, a kaviár nehéz "előállítása" miatt ugyanis a legtöbb termelő csak kis adagokat kínál. A csigák tojástermelése és tojáslerakása akár több hétig is eltarthat, és körülbelül 100 tojást eredményez. A videóban jól látszik, hogy milyen kis mennyiségben termelik a csigák a kaviárt.
A csigatojások betakarításához szükséges idő és munka is nagyban befolyásolja a kaviár árát.
- Gasztrolegek: kész őrület, miből készül a világ legdrágább édessége ›
- Gasztrolegek: a világ legdrágább gyorskajája aranyat tartalmaz ... ›
- Tévhitek és igazságok a világ legdrágább marhahúsáról - Vince ›
- A világ legdrágább kávéja - már nem a cibetmacska a rekorder ... ›
- Gasztrolegek: tuti nem találod ki a legdrágább csirke színét - Vince ›
- Hihetetlen! Íme a vegetáriánus csiga recept - Vince ›