kakas zöld füvön

Hihetetlen, hogy milyen a színe

Gasztrolegek: tuti nem találod ki a világ legdrágább csirkéjének a színét

Másfél millió forintba kerül belőle egyetlen példány, pedig ha meglátod a tányérodon, lehet, hogy visszaküldöd a konyhába. Bemutatkozik az Ayam Cemani csirke, aminek a történetében számos további furcsaság van.Cikkünk főszereplője úgy néz, mintha Darth Vader vagy Voldemort nagyúr kedvenc háziállata lenne. Különleges külseje és kis populációja miatt jelenleg a világ legdrágább csirkefajtájának számít.

Honnan származik? 


Az Ayam Cemani egy tetőtől talpig fekete csirke, eredetileg Szumátrában honos, de ott a faj mára már kihalt, ma főleg Indonéziában találkozni vele. Mivel az eredete kicsit homályos, így csak találgatni lehet, hogy egészen pontosan honnan is származik. Annyi biztos, hogy rokona az indonéziai Ayam Bekisar fajnak, dacára annak, hogy az a Cemanival ellentétben pompás színekben tündököl.

A legérdekesebb, hogy az Ayam Bekisar eredetileg dzsungelben élő csirke volt, ennek köszönhetően felszedett magára egy kis izmot, e gasztronómiai szempontból nem megvetendő tulajdonságát pedig szerencsére a háziasítása után is megtartotta.


A rekorder Ayam Cemani egy példánya jelenleg nagyjából másfél millióba kerül.

A madarat borsos ára ellenére viszonylag sokan tartják, ugyanis egyfajta státuszszimbólumként tekintenek rá, emiatt már-már fejedelmi kényeztetésben van részük "közönséges" társaikhoz képest.

Mivel Indonéziában mágikus erővel bíró, szerencsét hozó állatnak hiszik, húsát ritkábban fogyasztják, vérét viszont a hagyományos orvoslásban felhasználják. A világ más részein ezzel szemben kifejezetten ínyencségnek számít.

​Miért fekete?


Az Ayam Cemani hiperpigmentáció miatt fekete. A tudósok szerint ez a pigmentáció akkor következik be, amikor az EDN3 nevű gén túltermelődik. Ennek eredményeképpen a madár egész teste, sőt még a belső szervei is feketék! Igaz, hogy szárnytollaiban felfedezhető némi türkiz szín is.

​Milyen az íze?


A fekete csirke íze szinte ugyanolyan, mint a hagyományos rokonáé, csak egy kicsit sósabb. Fekete színe még a főzés után is megmarad.

A sima csirkehússal ellentétben a Cemani számos antioxidánst tartalmaz, ennek következtében "élesíti" a látást és csökkenti a gyulladások kialakulásának az esélyét. Sokkal kevesebb koleszterint is tartalmaz, így egészséges választás, már ha hajlandók vagyunk másfél milliót fizetni érte...

Ha érdekel, hogy melyek a világ legdrágább halfajtái, akkor olvasd el ezt a cikket!