csokoládék egymás mellett

Egyes csokik története egészen az első világháborúig nyúlik vissza

Gasztrolegek: a világ hét legdrágább csokijának mindegyike egy műalkotás

Ha valakit szeretnénk meglepni vagy megajándékozni, akkor a legtöbbször egy finom csokoládét veszünk. A gasztrolegek mostani részében bemutatjuk a legdrágábbakat, ezek árai teljesen új szintre emelik ezt az ajándékozási szokást.


Tudtad, hogy egyes csokoládék annyiba kerülnek, mint egy autó? Nem viccelünk, tényleg így van.

A legkülönlegesebb csokoládéknak bonyolult receptjük, drága csomagolásuk és érdekes történetük van.

7. To’ak


A To'ak kézműves márka első csokoládéját 2014-ben dobta piacra, gyakorlatilag az indulás óta a luxuscsokoládék elit klubjába tartozik.

A legdrágább kereskedelemben kapható csokoládék listáján a cég szinte folyton az első helyet foglalja el. A hét évvel ezelőtt árusított csokoládéjuk több mint 100 ezer forintba került. Nemrég egy új fajtát is forgalomba hoztak, ennek ára átszámítva nagyjából 200 ezer forint.

A rekorder csokoládét is, mint az összes To'ak édességet, kézzel készítik az ecuadori Arriba régióban, az ott található legminőségibb kakaóbabból.

​6. Le Grand Louis XVI Debauve és Gallais


XVI. Lajos francia király egykori kedvenc beszállítója, a Debauve és Gallais manufaktúra termékei természetesen mai napig a luxus kategóriába tartoznak.

Nagyjából 270 ezer forintért vásárolhatsz magadnak a Le Grand Louis XVI csokoládé kollekcióból. Ebből az árból körülbelül 1030 darab sima tejcsokoládé jön ki, így felmerülhet benned a kérdés, miért ilyen drága.

Azért, mert a dobozban 35 féle mennyei étcsokoládé található, melyek a világ legminőségibb kakaóját tartalmazzák.

5. Wispa Gold


A brit Cadbury az egyik legismertebb csokoládé márka, rengeteg különböző kakaós finomságot gyártanak. 2009-ben azonban egy igazi különlegességet mutattak be.

Egy olyan ehető aranyba burkolt luxuscsokit, melynek ára elérte a 490 ezer forintot.

4. Knipschild La Madeline au Truffe

A La Madeline au Truffe csokoládék annyira különlegesek, amennyire csak lehetséges.

Az étcsokoládé egyediségét összetevőinek "randevúja" szolgáltatja. Először egy masszát készítenek, amiben tejszín, cukor, szarvasgomba olaj és vanília található. Végül az egészet egy darab szarvasgombára öntik rá.

Viszonylag apró édesség, de ára nagyjából 800 ezer forint.

3. Cadbury 1915


Ez a csokoládé a véletlennek köszönheti, hogy a luxuscsokik klubjának tagja lett.

2018-ban egy brit család bukkant rá egy dobozra, amiről utóbb kiderült, hogy még az első világháború idején csomagolták.

A 103 éves matuzsálemet nagyjából 930 ezer forintért adták el egy aukció keretein belül.

2. Patchi, Harrods és Swarowski


A brit Harrods 2013-ban piacra dobott, limitált kiadású különleges csokoládé kollekciója 49 kakaós csodát tartalmazott, melyeket egyenként csomagoltak Indiából származó selyembe.

A csokoládék további csomagolása is hihetetlen pazarra sikerült, ugyanis Swarowski kristállyal díszített kis dobozkákba kerültek. A legvégén pedig mind a 49 darab csokoládét egy bőrből készült nagy dobozba helyezték.

A csokoládés doboz ára nagyjából 3 millió forint volt.

1. Le Chocolat Box by Simon Jewelers


A Le Chocolat Box ínyenc csokoládéit a Lake Forest Confections nevezetű csokoládé manufaktúra készítette.

Mindegyik édességhez egy gyönyörű ékszer párosul, amit a híres ékszerstúdió, a Simon Jewelers készített. Aki a Le Chocolat Box kollekcióból vásárol, az egyszerre édességet és ékszert is ajándékozhat.

Az igazán különleges dobozka ára nagyjából 460 millió forint volt.