fekete-fehér képen egy rövid hajú nő kabátban
Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Egy saját receptjével emlékezünk a Szomszédok Etusára, a tegnap elhunyt Csűrös Karolára

Egy 1998-as interjúban árulta el a féltve őrzött családi receptet a tegnap elhunyt Csűrös Karola.


November 24-én 85 éves korában elhunyt Csürös Karola színésznő. Bár számos színházi és filmes szerep fűződik a nevéhez, legtöbben a Szomszédok „jóságos tyúkanyójaként", vagyis Szikszay Etusaként emlékeznek rá. A 12 éven át futó sorozat kéthetente csütörtökön gyakorlatilag egy egész országot szegezett a televízió képernyője elé, a szereplők valóságos sztárok voltak.

Csűrös Karolával is a legtöbb nem szakmai jellegű interjú ezekben az időkben készült. Az 1990-es Színházi életből kiderült, hogy

nemcsak a sorozatban, a valóságban is sokat jár piacra,

mégpedig a Lehel térire, ahol az árusok sokszor nem fogadnak el tőle pénzt. 1998-ban a Pesti Műsornak adott interjúban elárulja, szeret főzni, de csak a vendégeknek szokott nagy felhajtást rendezni, hétköznapokon inkább könnyű diétás ételeket készít.

Szintén egy 1998-as, a Szabad Föld című újságban megjelent írásban engedi legközelebb a konyhájához az olvasókat a színésznő, amikor részletesen számol be arról, hogyan töltötték férjével, a rendező Horváth Ádámmal a karácsonyt és mi került az asztalra: „A karácsonyestét kettesben töltöttük. Ezért nem is volt túl nagy ünnepélyesség, bár természetesen tartjuk a hagyományokat, a fán égtek a gyertyák, csillagszórót is gyújtottunk. A vacsora is egyszerű volt: pulyka krumplipürével és a családi recept alapján készült, különlegesen finom savanyúsággal, ecetes ringlóval. A nagy ebédek a következő két ünnepnapon zajlottak, a férjem fiánál az unokákkal, a nővé-reméknél. Rengeteget, talán túl sokat is ettünk, de jó volt együtt lenni. Szeretem a karácsonyt, a fenyőfát, az egésznek a hangulatát. Amikor vízkeresztkor leszedjük a fát, mindig meggyújtunk utoljára még egy búcsúcsillagszórót..."