színes tabletták

Egy angol férfi 1 hónapig túladagolta a D-vitamint, ez történt vele

Az orvosok hónapokon át értetlenül álltak a jelenség előtt.


A Brit Orvosi Szövetség (British Medical Association – BMA) hetente megjelenő folyóiratában, a BMJ-ben a minap egy érdekes esettanulmány jelent meg. A gizmodo.com által szemlézett cikkben egy angol férfi esetéről számoltak be.

Az illető egy napon úgy döntött, felemeli a napi D-vitamin adagját 150 ezer nemzetközi egységre (IU). Korábban már írtunk arról, hogy kortól függően napi 600-1000 IU-ra van szüksége az emberi szervezetnek, itt viszont ugyebár ennek több százszorosáról van szó.

A férfinál egy hónap után jelentkeztek a túladagolás jelei:

hányás, hasmenés, szájszárazság, végtaggörcsök és jelentős súlyvesztés. Az orvosok először nem jöttek rá a jelenség okára, gyanakodtak többek között gyulladásra. Amikor azonban már a vesefunkcióknál is zavarok léptek fel, hamar sikerült beazonosítani a probléma okát.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért fel tud halmozódni a szervezetben, ennek komoly mellékhatása (például veseelégtelenség) lehet, végül ez jelentette a kulcsot az orvosoknak a megoldáshoz.

Az illető férfi végül 8 napot feküdt kórházban, különböző intravénásan bejuttatott „koktélokkal” igyekeztek rendbe hozni. 2 hónappal a kezelés után a szintén a kalciumszintje már újra rendben volt (a D-vitamin segít a felszívódásában), a D-vitaminnál azonban még mindig a normálisnál magasabb értékeket mértek.