kulacsból iszik egy sportos nő
Fotó: Bluewater Sweden / unsplash

5 étel és ital, amikkel vigyázz, mert dehidratálnak!

A táplálkozási szokásainkat illetően általában van néhány, amiben igazán kiemelkedőek vagyunk, és vannak olyanok, amelyek több figyelmet igényelnek.Ilyen például a napi folyadékbevitel mennyiség. Tudtad, hogy pár folyadék, amit rendszeresen iszol, vagy étel, amit eszel, hozzájárulhat a dehidratáltságodhoz? Ezeket gyűjtöttük most össze a Well+Good cikkének segítségével.

​Emlékeztető a hidratáltság megőrzésének fontosságáról

A hidratáltság megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. Kim Rose, floridai dietetikus néhány figyelemre méltó előnyére hívja fel a figyelmet:

A megfelelő hidratálás segít szabályozni a testhőmérsékletet és kenhetővé tenni az ízületeket

Továbbá a hangulatunkkal, a mentális egészségünkkel és az általános jó közérzettel is összefügg. Sőt, Rose szerint a dehidratáltság fokozhatja a fejfájást, a víz − vagy annak hiánya − pedig hatással lehet a gondolkodásra, az érzékelésre és az energiaszintre. A dehidratáció akkor következik be, ha több folyadékot veszítesz, mint amennyit beveszel − így az alábbi dehidratáló ételek és italok elkerülése kulcsfontosságú.

​1. Szénsavas üdítők

sz\u00e9nsavas \u00fcd\u00edt\u0151k a polcon

Fotó: Alexandra Nosova / unsplash

Az üdítők folyékony cukorbombák, a cukortól a vérben megnő a cukorkoncentráció, a magas vércukorszint pedig dehidratációhoz vezet. Ha szénsavas italra vágysz, az üdítőt inkább szénsavas vízzel helyettesítsd.

Az egyéb ételekben és italokban lévő hozzáadott cukrok szintén hozzájárulnak a vércukorszint megugrásához és a kiszáradáshoz.

​2. Cukormentes rágógumi

Az alternatív édesítőszereket tartalmazó termékek, mint a cukormentes rágógumi szintén dehidratáló hatással bírnak. A cukormentes rágógumi szorbitot tartalmaz, egy cukoralkoholt, ami a cukor ízét utánozza anélkül, hogy megemelné a vércukorszintet. Viszont a túl sok szorbit fogyasztása hasmenéshez vezet, az pedig hozzájárul a szervezet vízvesztéséhez.

A rágó helyett válassz inkább hidratáló gyümölcsöket, például görögdinnyét vagy epret, melyek segítik a rossz lehelet megszüntetését is.

​3. Energiaitalok

energiaital

Fotó: Jan Kopriva / unsplash

A koffeintartalmú energiaitalok túlzott fogyasztása fokozott vizeletürítést okozhat. Természetesen ugyanez vonatkozik a kávéra és más koffeintartalmú italokra is, ezért ügyelj arra, hogy ne lépd túl a napi 400 milligramm koffeint.

Az energiaitalok akár 200 milligramm nátriumot is tartalmaznak adagonként, a túl sok nátrium pedig kibillenti a szervezetet és a veséket a rendes működésükből, ezáltal dehidratálttá válsz. Helyette kortyolgass inkább kókuszvizet.

​4. Magas fehérjetartalmú étrend

Bármennyire is szükséged van a fehérjére, a felesleges mennyiség hozzájárulhat a kiszáradáshoz. A túlzott mennyiségű fehérje fogyasztása indokolhatja a fokozott folyadékbevitelt a kiszáradás megelőzése érdekében. Ha úgy döntesz, növeled a fehérjebevitelt, párosítsd például salátával, uborkával, görögdinnyével vagy paradicsommal.

​5. Savanyúságok

savany\u00fauborka \u00fcvegben \u00e9s egy vill\u00e1ra sz\u00farva

Fotó: SuckerPunch Gourmet / unsplash

Bár az uborka remekül illik a szendvicsek mellé, magas a sótartalma, ami dehidratáló hatású lehet. A savanyú uborka helyett válassz édes uborkát vagy olyan uborkát, amiben adagonként 50-70 milligramm nátrium van. Emellett párosítsd a savanyúságot egy pohár vízzel vagy gazpachóval, hogy hidratált maradj.