egy nő mikrofonnal a kezében áll egy asztalnál, körülötte két férfi ül
Fotó: vince.hu

Másodszor nyerte el hölgy az Év magyar bortermelője címet!

Másodszor nyerte el hölgy az Év bortermelője címet, ezúttal az Etyek-Budai borvidék adta a győztest.


A Magyar Bor Akadémia 1991-ben hozta létre az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat, az Év bortermelője címet. Az Akadémia honlapján található leírás szerint a "cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható", vagyis tulajdonképpen életműdíjról van szó.

A 31. eredményhirdetésre 2021. decemer 2-án került sor, a Várkert bazárra szemben található egykori vízházban, ami most Felix Kitchen & Bar néven exkluzív étteremként és kiállítótérként üzemel (nemrég kóstoltuk a gulyásleves fagylaltjukat, IDE KATTINTVA olvashatsz benyomásainkról).

A 2021-es 5 döntős

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)

Eredményhirdetés

Az eseményt a hagyományoknak megfelelően Zilai Zoltán, a Budavári (hivatalos nevén Budapest) Borfesztivál igazgatója, a Magyar Bor Akadémia elnöke nyitotta meg. Őt követte Keményné Koncz Ildikó, az Akadémia főtitkára, aki elmondta, 600 szakembernek küldtek ki jelölő lapot, 200-an szavaztak, fejenként 3 jelöltre.

Az 5 döntősből a 156 akadémiai tag szavazata alapján került ki a győztes. Szintén hagyomány, hogy az eredmény kihirdetése előtt mind az 5 jelölt bemutatja egy borát, ez most is így volt.

Ezután már valóban következett az eredményhirdetés, Zilai Zoltán Nyúlné Dr. Pühra Bea nevét olvasta fel. A díj 31 éves történetében a Nyakas Pincészet borásza a második hölgy, aki nyert. Előtte a Kunsági borvidéken aktív Gálné Dignisz Éva nyert 2013-ban első nőként.