öt férfi áll egy asztal körül, középen fehér tányéron egy fehér szarvasgomba
Fotó: www.instagram.com/ottoemezzobombana_hongkong

39 milliót fizetett egy Michelin-csillagos séf a képen látható szörnyetegért

Közel egy kilósra nőtt meg, pedig normál esetben pár dekát szokott nyomni – ezért is az elképesztő ár.


December 5-ig tartják az olaszországi Piemontban a nemzetközi fehér szarvasgomba vásárt, de a show legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye már lezajlott: kalapács alá került a világ egyik legnagyobb fehér szarvasgombája is.

A fehér szarvasgomba még a szintén nem olcsó feketénél is drágább, nem lehet ugyanis termeszteni, kizárólag erdőben, fák gyökereinek közelében, minimum fél méterrel a föld alatt él meg. Idén rekordot döntött ennek az exkluzív fűszernek az ára, kilójáért 3 millió forintot is elkértek, miután nagy szárazság volt Olaszországban, másrészt a COVID megbonyolította az utánpótlást.

Az átlagos fehér szarvasgomba tömege pár dekagramm körül szokott lenni, a most elárverezett darab azonban közel egy kilót nyomott, ennek köszönhető az elképesztő leütési ár. Többek között Dubaiból, Moszkvából és Ciprusról is érkezett rá ajánlat, végül azonban Umberto Bombana, a Hong Kong-i Otto e Mezzo Michelin-csillagos séfje vitte el 117 ezer dollárért, azaz átszámítva közel 39 millió forintért. A bevétel egy részét a szervezők jótékonysági célokra fordítják.