festett képen női arc

Diane de Poitiers

Az 500 éve létező fiatalító szer, amiből neked is van otthon, csak másra használod

II. Henrik francia király különleges kúrán élő ágyasáról állították, 66 évesen úgy nézett ki, mint egy fiatal lány.


A halhatatlanság iránti vágy gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. A különböző korokban különböző ételekről, módszerekről hitték, hogy elhozhatja az üdvözülést.

Az arany időről-időre felbukkant az örök fiatalsággal kecsegtető anyagok listáján. Ennek oka, hogy azt gondolták, mivel az arany nem korrodálódik, vagyis nem öregszik, a szervezetbe juttatva hasonló hatást lehet vele elérni az emberen.

​Már a kínaiak és az egyiptomiak is itták, hogy aztán a 16. századi Franciaországban újra divatba jöjjön. II. Henrik király többféle arannyal teli elegyet is kipróbált a ráncok megszüntetésére, valamint a halál késleltetésre. Finoman szólva nem járt sikerrel, 40 évesen meghalt, lovagi tornán szerzett végzetes sebesülésén semmilyen csodaital nem segített.

arany sz\u00edn\u0171re sminkelt n\u0151i arc

Fotó: engin akyurt / Unsplash

Jobban járt a kúrákban vele tartó ágyasa, Diane de Poitiers, aki az akkoriban soknak számító 66 évet élt. Egészen élete végéig „szedte” az aranyat, emiatt állítólag még nem sokkal halála előtt is igen fiatalosan nézett ki.

A 16. századi franciák egyik kedvence a XXI. János pápa által 300 évvel korábban megalkotott, szembetegségekre, leprára, egyéb testi bajokra és a fiatalság megőrzésére használható keveréke volt. Nehéz eldönteni, mi volt vele a nagyobb baj: az hogy a recept szerint az arany-, ezüst-, vas-, réz- és ólomdarabokat első napon gyerekvizeletbe (majd borba) kellett áztatni, vagy az, hogy semmit nem használt. XXI. János pápa alig 8 hónappal a beiktatása után meghalt.