emberek állnak fehér kötényben egymás mellett egy teremben
Fotó: https://www.instagram.com/masterchefhungary/

Korábbi gasztroreality győztes vesz részt egy vitatott projektben

A korábbi tv-s gasztroreality győztes egy termék fejlesztésében vesz részt, ami ha elkészül, az eddigi tapasztalatok alapján komoly vitákat válthat ki.


Korábban is számos tech cég foglalkozott vendéglátóiparban bevethető robotok fejlesztésével, a COVID-járvány (és az annak nyomán fellépő munkaerőhiány, valamint a higiéniai előírások új szintre emelése) miatt ezek a projektek még nagyobb lendületet kaptak az elmúlt két évben. Az is igaz azonban, hogy nem mindenhol aratnak osztatlan sikert a robotok, egy amerikai étteremben például szabályos lázadás tört ki miattuk.

Egyelőre nem tudni, hogy fogadják majd a londoni székhelyű Moley Robotics legújabb vívmányát, a Moley Robotic Kitchent, mivel a jelenleg tesztelés alatt álló berendezést jövőre tervezik piacra dobni.

A két motorizált karból és egy a plafonra rögzített sínpályából álló szerkezet a fejlesztők állítása szerint 5000 különböző receptet tud elkészíteni. A felhasználónak nincs más dolga, mint kiválasztani, mit szeretne enni, illetve feltölteni a robot tároló rekeszeit a megfelelő hozzávalókkal, utána – mint az az alábbi videóból is kiderül – kezdetét veszi a varázslat.

Moley rizottót főz


A Moley Robotics csapatát erősíti, így a szóban forgó robot fejlesztéséből is kivette a részét Tim Anderson séf, aki 2011-ben megnyerte az angol MasterChef gasztrorealityt (amiből 2018-ban itthon is forgattak két évadot). A bbc.com-nak elmesélte, az ő feladata a receptek előfőzése, a mozdulatok bemutatása, amit aztán az informatikusok beprogramoznak.

Olvasd el ezt is: "A végén átmész zombiba" - kipakolt a magyar gasztroreality egyik versenyzője

A Moley Robotic Kitchen a tervek szerint egy éven belül üzembiztos, forgalomba hozható formába kerül, az alapváltozat ára 150 ezer font, vagyis 65 millió forint lesz.

Moley Tom Yum levest főz