erdei gombák a fűben

A legk lege!

Gasztrolegek: a 200 ezres szarvasgomba semmi a rekorder gombához képest

Te mennyit fizetnél gombáért? Valószínűleg nem milliókat. Pedig úgy tűnik, még a gombaritkaságok között is akadnak olyan méregdrága darabok, amikhez képest a "mezei" szarvasgombák sehol nincsenek.Most egy olyan drága gombafajtáról olvashatsz, amit a gasztronómia gyémántjának is szoktak nevezni. Melyik ez?


Természetesen a szarvasgomba, ami általában a tölgyfák közelében nő a föld alatt.

Magas árának oka, hogy egyáltalán nem minden évben bőséges a termés, másrészt hogy szinte lehetetlen termeszteni, így fel kell kutatni.

A legelhivatottabb cégek évente több 10 ezer embernek adnak munkát a gombavadászattal. A keresők legtöbbször speciálisan kiképzett kutyákat használnak a felderítésre.

A séfek általában négyféle szarvasgombát használnak. Az egyik nyáron nő és fekete színű. Ennek ára nagyjából 80 ezer forint kilónként. Azok a gombák, amik szeptembertől februárig nőnek, több mint 100 ezer forintot érnek. A téli időszakban "szüretelhető" gombák ára még magasabb. Őket már csak 200 ezer forint felett lehet beszerezni.


A legdrágább és legkülönlegesebb a fehér szarvasgomba, ami főleg az olasz Alba (jelentése: fehér) településhez közel nő. A fehér szarvasgomba kilónkénti ára 600 ezer és 1 millió forint között szokott változni.

Miért ez a legdrágább? Mert nagyon különleges íze lesz, ha megfelelő az időjárás a "tenyészidőszakban".

És ez még nem a legteteje!

Miközben a fehér szarvasgombák átlagosan 150-400 grammot nyomnak, 2018-ben sikerült kiásni egy 900 grammos példányt. A különlegesség, talán mondani sem kell, aukción kelt el, és abszolút rekordáron, átszámítva közel 27 millió forinton ütötték le. Csak viszonyításképpen: egy 2018-as Mercedes Benz S-osztály szintén ennyibe került.

A keresés művészete...


A videóban szereplő Piemonte régióban élő úr családja már az 1800-as évek óta az albai fehér szarvasgomba kereséssel foglalkozik.