
A világ legismertebb joghurtja Görögországból származik
Gasztrolegek: miért a görög joghurt a legegészségesebb?
Te tudtad, hogy a görög joghurt megvéd a csontritkulástól? Erről és még sok más jótékony hatásáról is szót ejtünk az alábbi cikkben. Sőt, még az is kiderül belőle, miként tudod otthon is elkészíteni a sajátodat.
Krémesebb, bársonyosabb és még talán finomabb is, mint a normál joghurt. Ha már régóta szereted a görög joghurtot, akkor a következő érdekességek után még jobban fogok kedvelni.
Mikor vált ismertté?
Külföldön is hamar közkedveltté vált a görög joghurt
Fotó: Visual Stories || Micheile / Unsplash
Bár azt hihetnéd, hogy a görög joghurt már évszázadok óta széles körben ismert, ez nem így van.
Az 1980-as években vált ismertté az Egyesült Királyságban, amikor a bevándorló közösségek miatt egyre több görög joghurtot importáltak Görögországból.
Innen is származik a görög joghurt elnevezés.
Hogyan készül és miért egészséges?
A hagyományos görög joghurt kecsketejből készült
Először is a görög joghurt több proteint és kevesebb cukrot tartalmaz mind egy normál joghurt, ugyanis az előállítási folyamat során eltávolítják belőle a felesleges tejsavót és laktózt (természetes cukrot).
Mindemellett a legtöbb görög joghurt hozzáadott probiotikumokat is tartalmaz, mint például a Lactobacillus acidophilus és a Lactobacillus casei, amik segítenek növelni a "jó" baktériumok számát a bélben.
Olyan tápanyagok találhatók benne továbbá, amik szintén hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez:
- kalcium
- B12-vitamin
Miben jó még a görög joghurt?
Segít az izom építésben!
Fotó: Jonathan Borba / Unsplash
A görög joghurt segít a csontok egészségének megőrzésesben is, mivel gazdag kalciumban és fehérjében. A kalcium elősegíti a csontok egészségét és megelőzi a csontritkulást, illetve csökkenti a degeneratív csontbetegségek kialakulásának kockázatát.
Az izomtömeg felépítésében is fontos szerepet tölt be a görög joghurt, mivel magas a fehérjetartalma.
Megelőzi a betegségeket
A görög joghurt tökéletes alapanyag a smoothiekhoz!
Photo by Brenda Godinez / Unsplash
A görög joghurt csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mert kevesebb cukor található benne, mint a normál joghurtokban.
Készítsd el otthon!
Hozzávalók:
- 2 liter normál joghurt
Így készül:
- Helyezz több réteg pamutvásznat egy finom hálós szűrőbe.
- Öntsd a joghurtot a szövetre.
- Hagyd pihenni a hűtőszekrényben, amíg el nem éri a kívánt állagot, körülbelül 2 órát.
- Körülbelül 2 csésze tejsavót kell leszűrni a görög joghurthoz. Ha ez sikerült, akkor kész is vagy!
- Torokfájásra evés? Igen! 5 étel, ami segít - Vince ›
- Így készítsd el saját pisztáciatejedet otthon! - Vince ›
- 5 étel, ami segít a kockahas elérésében - Vince ›
- 7 szuperfood, ami minden magyar háztartásban megtalálható - Vince ›
- Egy nap, egy recept: Antonius és Kleopátra fügedesszertje - Vince ›
- Egy nap egy recept: paradicsomos-currys csirke - Vince ›
- Mégsem olyan egészséges a futás, és ennek az alkohol az oka - Vince ›