Fehér torta, rajta virágok, fehér háttér

Van ok az ünneplésre

Fotó: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Ünnep pincétől a padlásig - 25 éves a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Programokkal és különleges "borral" ünnepli fennállása negyedszázados jubileumát a tokaji Gróf Degenfeld Szőlőbirtok. A tulajdonos házaspárnak már a következő 25 évre is kész terveik vannak. Megyeri Sára írása.Negyed évszázada született meg a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: az egyik első olyan pincészet volt a borvidéken – és az egész országban -, amelyik a TSZ-idők után újjáalakult és elkezdte megmenteni a menthetőt, majd újra felépíteni a leghíresebb magyar borvidék mai arcát, de idáig igen rögös és romantikus út vezetett. Degenfeld Mária grófnő és férje, Dr. Thomas Lindner azt mondja:

szerencsére nem látták előre, hogy mibe fognak, de 25 év után sem jut eszükbe, hogy megpihenjenek.

​Falusi manzárdból a négycsillagos kastélyszállóig

F\u00e9rfi \u00e9s n\u0151 fekete ruh\u00e1ban, asztaln\u00e1l \u00fclnek, h\u00e1tul ablak

Degenfeld Mária grófnő és férje, Dr. Thomas Lindner

Fotó: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A Degenfeld-család az 1800-as évektől rendelkezett szőlőbirtokkal a borvidéken, ám a II. világháború után ezeket elvesztették és a család Németországban teremtett új egzisztenciát. Ám 1994-ben Gróf Degenfeld Sándor, Mária édesapja árverésen vásárolt újra szőlőterületeket, majd lányával és a vejével belefogtak a romos dűlők és épületek újjáteremtésébe. Akkoriban indult több, ma is meghatározó tokaji birtok újkori története, ám ezek többnyire nemzetközi befektetőkkel dolgoztak, egészen másfajta stílusban. A házaspár évekig majd' minden pénteken Saltzburgból Budapestre repült a kisgyerekekkel együtt, onnan 3-4 óra alatt ledögöctek Tarcalra, ahol egy falusi panzió tetőtéri szobájából jártak az építkezésekre: Thomas Lindner nevetve mesélte, hogy a zuhanyzóba például csak térdelve fért be.

A birtok felépítésében a kezdetektől két, Hegyalján legendának számító szakember: dr. Varkoly István szőlész és Prácser Miklós (ma már visszavonult) birtokigazgató segítette őket.

Néhány év alatt pedig megszülettek az első borok a Zomborka, a Terézia- és a Borkút dűlőkben, felépült a birtokközpont és a pincészet, az egykori királyi vincellér-iskolából a Gróf Degenfeld Kastélyszálló, végül a birtok eddigi megkoronázásaként újjávarázsolták a Terézia Kápolnát.

​Évtizedes bioborok

Bár a birtokhoz 100 hektár terület tartozik, pillanatnyilag 35 hektáron folyik szőlőművelés: több, mint egy évtizede organikus módon. A Gróf Degenfeld család akkor lépett erre az útra, amikor Magyarországon még nagyon kevesen, pláne ekkora léptékben. Ami mára nagyon sok pincészetnek a változó piaci igények és a szabályozások miatti kényszer lett, az nekik szinte a kezdetektől belső igény volt: minél egészségesebb borokat előállítani. Közismert tény, hogy a bioművelés nagyságrendekkel több munkával és kockázattal jár, ám ők ebben sem kötöttek kompromisszumot.

A szőlőterületeket illetően folyamatosan részt vesznek a bioművelést érintő legújabb kutatásokban és tanulmányokban, valamint innovatív kísérletekben, mert abban hisznek, hogy a fenntartható gazdaság alappillére a környezettudatos megoldásokban rejlik.

Jubileumi programok

Feh\u00e9r kanalak barna folyad\u00e9kkal

Jön a második Degenfeld natúreszencia

Fotó: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A 25. jubileumot ünneplő eseményen a szőlőbirtok szélesre tárta a kapuit és a vendégek minden apró részletet megismerhettek: Varkoly István szőlész a kápolna mellől belátható dűlőket mutatta be, Jármai Gyula, a Terézia-kápolna felelőse a történelmi épület titkairól mesélt, Tóth Máté birtokigazgató a borászat épületét járta be a vendégekkel, Gróf Degenfeld Mária a kastélyépület szobáit tárta szélesre és mesélte el minden bútor és műtárgy személyes történetét, Sulyok Balázs borász pedig egy hattételes, varázslatos kóstolón keresztül mutatta be a Degenfeld történetét.

A nagyvonalúságot elég azzal érzékeltetni: a kezdő tétel a friss, 2016-os és a 2004-es 5 puttonyos aszú összehasonlítása volt, a zárás pedig az 1999-es natúreszencia, a maga (más borvidékeken értelmezhetetlen) 563 g maradék cukor és 12,4 g savtartalmával, ami lenyűgöző gazdagságával, egyensúlyával és frissességével meghatározó élménye lesz mindenkinek, akinek szerencséje lehet hozzá. (Természetesen ez a tétel már kizárólag csak a pincészetnél kóstolható, úgy 5 liter létezik még belőle.)

Akiknek a közeljövőben nem lenne lehetősége hanyatt-homlok odaszaladni, hogy találkozhasson vele, azoknak vigasztalásul eláruljuk: a szőlőbirtok még ebben az évben piacra bocsátja történetének második natúreszenciáját a 2017-es évjáratból. 

Nemsokára pedig polcokra kerülhet az első organikus Gróf Degenfeld Extra Brut pezsgő is, hiszen a 2019-es évjárattól már a pezsgő is bio-minősítéssel rendelkezik. És hogy legyen miről tovább álmodozni: az organikus aszú és a szamorodni még bőven a hordóban pihen.

​A következő évtizedek

Feh\u00e9r \u00e9p\u00fclet toronnyal, alatta z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9nyek, felette k\u00e9k \u00e9g

Megvannak a tervek a következő 25 évre

Fotó: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Noha Thomas Lindner nevetve ismételte, hogy bár a család befektetéseinek portfóliójában a tokaji szőlőbirtok számít az egyik legkisebbnek, mégis ezzel foglalkoznak a legtöbbet, nem látszik, hogy csillapodna a fejlesztések lendülete: már folynak az új telepítsek a Kakasok dűlőben és a kastélyszálló wellness-szolgáltatásai is nagyszabású beruházásokkal bővülnek.

Emiatt is inkább helyénvaló, hogy nem a szokásos boldog szülinapot, hanem boldog következő 25 évet kívánunk, Gróf Degenfeld!